Buitenland

BBC-gedachtenpolitie gaat ‘kwetsende’ reaguurders verklikken bij hun werkgever

18-05-2017 13:20

Een grappig bedoelde, of gewoon bewust kwetsend bedoelde, reactie schrijven op een website van de Britse Staatsomroep BBC kon wel eens gaan zorgen voor een kafkaeske nachtmerrie van Orwelliaanse proporties. Want uit de onlangs herziene ‘privacy and cooky policy’ van de BBC-websites (PDF) blijkt dat privé-informatie van reaguurders gebruikt kan worden voor ‘het contacteren van uw werkgever, school of politie en justitie’. Oftewel: wie te kwetsende reacties achterlaat op een BBC-website zal worden verklikt bij zijn of haar werkgever.

Pikant detail is dat de BBC zélf bepaalt wat ‘kwetsend’ is. Letterlijk vertaald staat in de policy: “Als de BBC gelooft dat reacties over de wettelijke grens gaan, zal privé informatie worden gebruikt voor klikken en verraden.”

Het gaat weliswaar om comments die ‘wettelijk niet zijn toegestaan’, maar het is pas de rechter die bepaalt of er ook wettelijke grenzen zijn overschreden, niet de BBC. Toch zal deze maatregel van de BBC er voor zorgen dat mensen worden gestraft voor zaken die wellicht niet eens een misdrijf zijn.

Onze TPO-tip: blijf zoveel mogelijk weg van websites van de BBC.

 

 

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens