Buitenland

Asielzoekers verkrachten 15-jarige in Oostenrijk, burgemeester wil asielzoekersopnamestop

22-05-2017 18:26

Het Oostenrijkse stadje Tulln, een pittoresk plaatsje aan de Donau, weigert nog langer vluchtelingen en asielzoekers op te nemen sinds de verkrachting van een 15-jarige inwoonster van de stad vorige maand door hoogstwaarschijnlijk drie asielzoekers. De burgemeester besloot tot een opnamestop van alle vluchtelingen en asielzoekers, volgens eigen zeggen totdat deze verkrachtingszaak grondig is onderzocht, zo melden Oostenrijkse media.

Burgemeester Peter Eisenschenk (ÖVP) benadrukt dat het geenszins de bedoeling is om hiermee alle 157 in Tulln aanwezige asielzoekers verdacht te maken. De burgemeester zegt altijd veel te hebben gedaan voor vluchtelingen en zal zo spoedig mogelijk met het Rode Kruis, de provincie en de Oostenrijkse COA om de tafel gaan zitten om de problemen te bespreken.

“Voor mij bestaat alleen zero tolerance tegen criminele asielzoekers die hun recht op opvang misbruiken. Voor de criminelen die dit hebben gedaan zal alles wat wettelijk mogelijk is worden ingezet. Maar voor de asielzoekers die hier al zijn en niets hebben gedaan gaat de zorg gewoon door als altijd. De onschuldigen zullen niet lijden onder de schuldigen”, zo liet burgemeester Eisenschenk eerder weten.

Ondanks dat er inmiddels twee verdachten zijn aangehouden weigert de politie ook maar iets over de afkomst van de verdachte te zeggen. De Oostenrijkse politie heeft zich echter vanaf het begin van het onderzoek geconcentreerd op asielzoekers en heeft van 57 plaatselijke azc-bewoners DNA afgenomen. Media gaan er van uit dat de opgepakte verdachten ook asielzoekers zijn.

Het slachtoffer werd ‘s avonds op weg naar haar ouderlijk huis achtervolgd door drie mannen. Ze werd vastgehouden en door twee mannen verkracht, terwijl een derde zijn hand over haar mond had gelegd. Nadat ze zich had weten los te worstelen kon ze vluchten om even later weer te worden gegrepen en weer te worden verkracht. Volgens de politie werd het meisje verkracht op een voetbalveld en in de tuin van een huis.