Binnenland

Man die 8-jarige Jesse Dingmans doodstak: ‘Jesse viel per ongeluk in mijn mes’

22-05-2017 14:53

De 32-jarige Juliën C. die in 2006 een basisschool binnenwandelde en de toen 8-jarige Jesse Dingmans doodstak heeft tijdens zijn tbs-behandeling gezegd dat hij ‘per ongeluk’ zijn stiefbroertje Jesse heeft doodgestoken. Volgens C. was hij juist met het mes naar de school gegaan om het voor Jesse op te nemen omdat zijn stiefbroertje zou worden gepest op school. Helaas viel Jesse toen zomaar opeens precies op het mes, aldus de officier van justitie die het verhaal van C. overbracht aan de rechter te Breda. Het OM eist ten minste twee jaar verlenging van de tbs, meldt Omroep Brabant.

Juliën C. werd na de moord op Jesse veroordeeld tot 12 jaar celstraf en tbs. In 2015 is hij met de tbs begonnen. Van de 12 jaar cel hoefde hij kennelijk nog geen 9 jaar uit te zitten.

Opvallend is dat de advocaat van C. eerder had verzocht deze zaak achter gesloten deuren te behandelen. Dit verzoek wees de rechter echter af.

Een ‘deskundige’ van de tbs-kliniek beschreef C. als iemand met asperger inclusief asociale en narcistische trekken die misbruik maakt van cannabis.

Ondanks het feit dat zowel OM als de deskundige het recidiverisico groot vinden en C. nauwelijks inzicht toon in zijn eigen gedrag anders dan sociaal wenselijk gedrag mag hij toch al op verlof met twee ‘begeleiders’. Maar zelf wil hij graag ‘terugkeren in de maatschappij’ en ‘lid worden van een sportvereniging’.

Zij advocaat vindt dat de behandeling ‘voorspoedig’ gaat en wilde zelfs al in 2016, een jaar nadat de behandeling was gestart, tussentijds bekijken of er mogelijkheden zijn tot versoepeling van de behandeling.

Als C. nu weer vrij komt staat hij slechts tien jaar na het afslachten van een 8-jarig kind, op klaarlichte dag in een basisschool vol andere kinderen, alweer op straat.