Binnenland

Ontluisterende bonusquote: bij politie positief gediscrimineerde Turk doet verhaal

22-05-2017 09:44

 

“Bij werving en selectie werd me ronduit gezegd: ‘Als je een autochtone man bent tussen 25 en 30 kun je het wel vergeten’. Bij de volgende ronde keek ik in de aula om me heen. Ik zag zeker tachtig procent allochtone mannen, bij de vrouwen was het beeld wel meer in balans. De medewerker met wie ik een gesprek had was zelf ook Turks. Die zei: ‘Je Turkse achtergrond geeft je voorsprong. Je bent al een stukje verder dan autochtone jongens.’

“Ik kreeg er een naar gevoel van, het gaf al meteen wrijving. Je zou moeten worden geselecteerd op sociale vaardigheden, fitheid, dat soort zaken. Op deze manier gaat de kwaliteit omlaag. Sommige mensen beheersten de taal slecht. Tegen taalachterstand moet je juist hard knokken, het moet niet zo zijn dat je met een handicap zo door mag naar ronde twee. Als ik een autochtoon zou zijn, zou ik het discriminatie vinden.”

 

Lezer, meet Jason (gefingeerde naam). Naar aanleiding van het ontluisterende feit dat bij de politie Rotterdam allochtonen worden voorgetrokken besloot Jason (gefingeerde naam) zijn ervaringen met positieve discriminatie bij de politie Amsterdam (voorheen hoofddoekvrij) te delen met De Telegraaf. Waarvan akte. Via WNL.