Binnenland

Gemeente Rotterdam: Kabinet gaf opdracht tot uitzetting Turkse minister

22-05-2017 07:53

Tijdens het bezoek van de Turkse minister Fatma Betül Syan Kaya aan Rotterdam in maart heeft het kabinet via de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding de opdracht gegeven om de minister en andere leden van het Turkse kabinet officieel tot ‘ongewenste vreemdeling’ te verklaren. Dat heeft de gemeente Rotterdam in een verklaring laten weten.

Wilde toespraak bij Turks consulaat

De minister van familiezaken wilde bij het consulaat in Rotterdam Turkse Nederlanders toespreken over het referendum over de grondwet dat in april werd gehouden. Ze kreeg hier echter tot haar grote teleurstelling geen toestemming voor. Burgemeester Ahmed Aboutaleb zei later dat de minister als ongewenste vreemdeling het land is uitgezet.

Aboutaleb deed de uitspraak volgens een verklaring niet om een juridisch statement te maken maar om duiding te geven aan opdracht die is gegeven. Het kwam uiteindelijk niet zover omdat de minister uit eigen beweging weer richting Duitsland is gegaan.

Kaya kondigde eerder aan dat ze naar de rechter zou stappen vanwege de uitzetting. Maar Turkse bronnen melden aan De Telegraaf dat ze van een zaak afziet.

(ANP)