Buitenland

Britse regering woedend over lekken terreuronderzoek in Amerikaanse media

25-05-2017 08:38

De Britse regering is woedend over het uitlekken van informatie uit het onderzoek naar de terreuraanslag in Manchester via Amerikaanse media. De autoriteiten vermoeden dat de informatie die op grond van lang bestaande afspraken wordt gedeeld, via Amerikaanse inlichtingendiensten haar weg vindt naar de media, aldus Sky News en The Guardian.

Premier Theresa May is volgens The Guardian van plan de kwestie bij de Amerikaanse president Donald Trump aan te kaarten wanneer zij hem donderdag tijdens de NAVO-top in Brussel spreekt. Het lekken kan het onderzoek, dat al geleid heeft tot acht arrestaties in Groot-Brittanniƫ en twee in Libiƫ, bemoeilijken.

Britse functionarissen reageerden onthutst toen de New York Times woensdag forensische foto’s van de gebruikte bom publiceerde. Eerder was al de naam van de vermoedelijke dader, Salman Abedi, in Amerika uitgelekt voordat die in Engeland bekend werd gemaakt.

“Wij waarderen de belangrijke relaties met onze vertrouwde inlichtingen-, handhavings- en veiligheidspartners in de wereld zeer”, zo liet het bureau van de nationale terreurbestrijdingsdienst van de Britse politie woensdagavond weten. “Wanneer dat vertrouwen geschonden wordt, ondermijnt dit deze relaties en ondermijnt dit onze onderzoeken.”

Minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd had na het uitlekken van de naam Abedi al bij de Amerikanen aan de bel getrokken. “Wij waren tegenover onze vrienden erg duidelijk dat dit niet nog eens moest gebeuren.”

Door de bomexplosie aan het eind van een concert van het Amerikaanse popidool Ariana Grande in de Manchester Arena kwamen 22 mensen om het leven. De Britse autoriteiten denken dat de dader deel uitmaakte van een netwerk.

(ANP)