Buitenland

Broer Abedi wist van aanslagen, elders in Manchester ook explosieven gevonden

25-05-2017 07:57

De in Libië opgepakte broer van zelfmoordterrorist Salman Abedi was op de hoogte van het plan om een aanslag te plegen. Dat zei een woordvoerder van de lokale antiterreureenheid die Hashem Abedi in hechtenis heeft.

De eenheid arresteerde Hashem, de jongere broer van Salman, dinsdagavond in Tripoli. “We hebben bewijs dat hij en zijn broer betrokken waren bij Islamitische Staat”, zei een woordvoerder. “We volgen hem al meer dan anderhalve maand. Hij had contact met zijn broer en wist van de aanval.”

Hashem zou vorige maand vanuit Londen naar Tripoli zijn gereisd. De antiterreureenheid, die ook bekendstaat als Rada, arresteerde woensdag ook de vader van de broers. Deze Ramadan Abedi werd in Tripoli opgepakt tijdens een interview met Reuters.

Meer explosieven gevonden

De Engelse politie heeft in de zoektocht na de aanslag in Manchester meer explosieven gevonden. Dat schrijft het Engelse dagblad The Independent op basis van anonieme bronnen.

De politie vond de explosieven bij het onderzoek naar de aanslag bij het stadion in Manchester. Veiligheidsdiensten zouden zich zorgen maken over de vondst.

Een van de gevonden explosieven is gecontroleerd tot ontploffen gebracht. In totaal worden nu acht personen vastgehouden, zo liet de politie donderdag weten via Twitter.

Een woensdag aangehouden vrouw is inmiddels weer vrijgelaten.

(ANP)