Buitenland

Filipijnse ISIS-factie executeert burgers bij Marawi

28-05-2017 09:50

In een ravijn net buiten de Filipijnse stad Marawi zijn de lichamen van acht arbeiders gevonden. Men gaat er vanuit dat ze zijn geëxecuteerd door de terreurgroep die de controle over de regio probeert te krijgen. Het Filipijnse leger probeert al dagen de rebellen te verdrijven.

Delen van de stad Marawi op het eiland Mindanao zijn al bijna een week in handen van de zogenaamde ‘Maute Groep’, de ‘Islamitische Staat van Lanao’. Dit is een islamistische groep die zich lijkt te willen liëren aan ISIS.

Arbeiders op de vlucht voor gevechten

De acht dode mannen, de meeste met kogelwonden in het hoofd en sommigen met vastgebonden handen, waren arbeiders die op de vlucht waren voor de gevechten. Zij zijn opgepakt door de militanten en vermoord, liet de politie weten. Bij een van de lichamen was de tekst ‘verrader’ geschreven.

De ontdekking van de geëxecuteerde mannen bevestigt de speculaties dat de Maute-rebellen burgers hebben gedood tijdens de bloedige overname van de stad. Ook elders in de stad zijn burgers omgekomen bij de gevechten. In de buurt van de universiteit werden de lijken van drie vrouwen, een kind en vier mannen gevonden. In een door de rebellen ingenomen ziekenhuis zijn twee medewerkers om het leven gekomen.

Het Filipijnse leger heeft dit weekeinde grondtroepen naar Marawi gestuurd en heeft met helikopters raketten afgevuurd op posities van de rebellen. President Duterte pleit voor meer precisiebombardementen om de terroristen te verdrijven. Hij zegt dat lokale criminele bendes steun verlenen aan de militanten. Zaterdag zijn bij de gevechten volgens het leger zeker 41 militanten en dertien militairen omgekomen. Het aantal burgerdoden is onbekend.

Titelafbeelding: Filipijnse soldaat bij Marawi | EPA
(TPO/ANP)