Nieuws

Wakker Dier boos over toename in zalmreclame: ‘Ze leiden een afschuwelijk leven’

28-05-2017 09:54

Het aantal tv-reclames van supermarkten voor kweekzalm is in de afgelopen driekwart jaar meer dan verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, stelde Wakker Dier vast. De dierenwelzijnsorganisatie is boos: “Kweekzalmen leiden een afschuwelijk leven”.

Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Plus en Coop deden mee aan de extra reclame, aldus Wakker Dier, dat zich beroept op gegevens van onderzoeksbureau Nielsen, dat de mediabestedingen in Nederland registreert.

Zeeluizen

Kweekzalm in Nederlandse supermarkten komt vooral uit Noorwegen. “Kweekzalmen leven daar met honderdduizenden soortgenoten opgepropt in grote kooien in een fjord. Ze leven dicht op elkaar en worden daardoor vaak agressief en depressief.”

Noorse kwekerijen kampen al jarenlang met zeeluizen. “Deze parasieten grazen als een grasmaaier over de zalm heen en strippen zo huid, vlees en bloed van de levende zalm af. De luizen kruipen ook in de kieuwen waardoor ademhalen moeilijker wordt. De zalm heeft pijn en kan ziek worden en doodgaan”, legt Wakker Dier uit.

(ANP)