Binnenland

Politie houdt rekening met brandstichting bij grote brand ICOVA in Amsterdamse haven

29-05-2017 12:10

De oorzaak van de brand bij afvalverwerkingsbedrijf Icova in het Westelijk Havengebied van Amsterdam is nog onbekend. De politie onderzoekt of er mogelijk sprake is van brandstichting. Dat is momenteel nog onduidelijk, zo liet ze weten.

De brand brak zaterdagavond rond 19.30 uur uit en is nog altijd niet helemaal gedoofd. Zo kon maandagochtend de pont tussen de Hemkade en de Nieuwe Hemweg enkele uren niet varen vanwege de rook. Pas nadat de wind was gedraaid kon rond 07.45 uur de dienstregeling worden hervat. Ook was de Nieuwe Hemweg enkele uren afgesloten.

De brandweer adviseert bij rookoverlast ramen en deuren gesloten te houden. Het nablussen van de brand is inmiddels overgenomen door het afvalverwerkingsbedrijf zelf. Volgens een woordvoerder is niet duidelijk hoe lang dit nog duurt. “We zijn druk bezig, want de brand smeult nog na en er is nog wel een flinke rookontwikkeling.”

Volgens hem is een van de recyclinghallen niet meer te redden en zijn ook vier inzamelvoertuigen in vlammen opgegaan. “De schade aan de rest van de hallen is nog niet duidelijk.” De operatie draait overigens gewoon door, liet de zegsman weten. “Het afval wordt doorgevoerd naar onze zusterbedrijven.” Het is echter niet mogelijk afval aan te leveren op de locatie.

(ANP)