Weten & Tech

Darmbacteriën bij baby’s: via borstvoeding geeft moeder ‘gezonde’ bacteriën mee

31-05-2017 16:56

Dat borstvoeding het beste is voor baby’s, is al langer bekend. Of je het nou rechtstreeks uit de borst geeft of uit een (BPA-vrije) babyfles; moedermelk bevat voldoende eiwitten, vitaminen, vetten en mineralen en dat alles bovendien in de optimale samenstelling voor de leeftijd van de baby.

Behalve energie en voedingsstoffen, geeft een borstvoedende moeder ook bacteriën mee aan haar baby. Geen paniek: deze bacteriën heeft een pasgeborene nodig om in zijn darmen, die steriel zijn bij de geboorte, een gezonde darmflora op te bouwen. Er is recent een onderzoek verschenen in het medische tijdschrift JAMA Pediatrics dat het overbrengen van bacteriën – via melk en huid van de tepel – van moeder op baby onderzocht.

‘Eigen’ bacteriën

Onderzoekers volgden 107 borstvoedende moeders en hun baby gedurende een jaar. Zij vergeleken daarbij de bacterie-samenstelling van melk en huid van de moeders en de poep van de baby’s. Ook vergeleken ze de bacteriën in de babyontlasting met de melk- en huidbacteriën van een willekeurige andere moeder. En wat bleek? Het lijkt er inderdaad sterk op dat zuigelingen hun darmflora opbouwen met specifiek de bacteriën afkomstig van hun eigen moeder.

Maar liefst 28 procent van de darmflora van de kinderen is afkomstig uit de moedermelk, en nog eens 10 procent van de huid van de tepel van hun moeder. Darmflora spelen natuurlijk een rol in de spijsvertering, maar ook in het immuunsysteem en in het (ontstaan van) allergieën.

Die percentages liggen vermoedelijk nog hoger als je ook zou kijken naar bacteriën die de moeder bij geboorte via de vagina overbrengt, en als de soorten flora in haar mond en ontlasting zouden worden meegeteld, maar dat is in deze studie niet gebeurd. Specifiek het borstvoeden lijkt al verantwoordelijk voor een flink deel van de darmflora dus. Met ongeveer drie jaar is de darmflora van een kind gerijpt en gestabiliseerd.