Buitenland

Kafka & 1984 bundelen krachten: boete voor liken kwetsende Facebookposts

01-06-2017 13:51

Dat Het Grote Einde Der Vrijheid nakende is en dat overheden en de magistratuur inmiddels alles op alles zetten om Het Grote Einde Der Vrijheid mogelijk te maken zal inmiddels algemeen bekend zijn. Zo roept het Nederlandse OM openlijk op om Geenstijl te vermoorden, worden Facebookers die kwetsende dingen over Sylvana Simons zeggen veroordeeld alsof het gewelddadige straatrovers zijn, is Duitsland wat social media betreft hard op weg om de DDR weer in te voeren en lijkt de EU vooral te zijn opgericht om onwelgevallige meningen (lees: racisme en islamofobie) te bestrijden.

Maar in uitgerekend het liberale Zwitserland zijn ze nu nog een stapje verder gegaan met het kapotintimideren van vrije meningsuiting dus hebben Kafka en 1984 aldaar de krachten gebundeld: een Zwitserse burger is onlangs door de rechter veroordeeld tot maarliefst 4000 frank (3675 euro) boete voor slechts het liken(!) van Facebook-posts, zo meldt de NOS.

Voor de duidelijkheid: deze Zwitser heeft dus niets anders gedaan dan duimpjes plaatsen bij Facebook-berichten die hij leuk vond. Zeg maar zo’n beetje het bestaansrecht van Facebook, wat per dag een kleine 100 triljard keer gebeurt.

Dierenrechtenactivist

In deze Facebook-berichten werd een dierenrechtenactivist uitgemaakt voor ‘racist, fascist en antisemiet’. En dat mag dus niet kennelijk, want ondanks het feit dat op social media elke minuut miljoenen mensen worden uitgescholden voor ‘racist, fascist’ of ‘antisemiet’, en zulks toch echt een mening lijkt te zijn, vond de Zwitserse rechter dat het fatsoen maar weer eens terugmoet in het openbare debat en dat er grenzen zitten aan de vrijheid van meningsuiting want je moet niet zomaar altijd overal en alles kunnen zeggen in deze gezellige en fatsoenlijke samenleving, met vrijheid komt ook verantwoordelijkheid, dat allemaal wel mag maar niet hoeft, zoals we hebben afgesproken met z’n allen in dit land.

Dat het hier gaat om een gekwetste dierenrechtenactivist waarvoor het Zwitserse OM tijd vrijmaakte (alsof het gaat om een serieuze misdaad) en niet, bijvoorbeeld, om een gekwetste populist of rechtse politicus of blanke gemiddelde hardwerkende arbeider die werd uitgescholden voor ‘racist’ en ‘fascist’ zoals nogal gebruikelijk is, is natuurlijk puur toeval. Ook voor het Zwitserse OM is iedereen gelijk voor de wet en gaat het écht niet om willekeur hoor! Heus niet!

Be afraid

Wij riepen het al vaker en roepen het nogmaals: zorg dat je bang wordt, zorg dat je voorzichtig wordt, zorg dat je over je schouder kijkt bij het zomaar doodleuk liken van andermans Facebookposts. Censuur ligt altijd op de loer, elke dag meer, en de gedachtenpolitie leest mee. Er is geen vrijheid. Elk duimpje kan uw laatste zijn. Ook een mening hebben over een mening kan nu strafbaar zijn.

1984 is here to stay.