Binnenland

Langere openingstijden Haagse bakkerijen ondanks verbod, wordt gedoogd want ramadan

03-06-2017 11:50

Omroep West heeft uitgezocht hoe het kan dat Haagse bakkerijen tijdens ramadan langer open blijven dan is toegestaan. De islamitische Partij van de Eenheid (PvdE) had hierom verzocht, maar dat verzoek is door burgemeester Krikke van de hand gewezen. Toch zijn veel islamitische bakkers tot 12 uur open, terwijl zij om 11 uur dicht zouden moeten.

PvdE-raadslid Arnoud van Doorn stelt op twitter dat er een gedoogbeleid overeen gekomen is met de gemeente (zie onder) maar bij navraag van Omroep West ontkent zowel politie als gemeente dat dit het geval is. De Haagse PVV is bij monde van raadslid Elias van Hees niet tevreden met de gang van zaken. Van Hees laat aan de omroep weten:

Er hoeft in de stad maar iets te gebeuren in een horecagelegenheid en er wordt tegen opgetreden. En nu het om de ramadan gaat, krijgen bepaalde zaken een uitzonderingspositie. Dat is belachelijk. De politie houdt in heel Nederland rekening met ongeregeldheden vanwege de ramadan. Dan moet je niet de touwtjes laten vieren in de hoop dat het allemaal goedkomt.

Dus het ‘nee’ van de burgemeester wordt openlijk niet gehandhaafd, althans, niet tegenover islamitische bakkerijen. De gemeente en/of de politie stellen dat dit geen ‘gedogen’ is. Of andere ondernemers ook zomaar zonder gevolgen een uur langer open kunnen blijven, is niet duidelijk.