Opinie

Bonusquote: Volkskrant bewijst dat nu ook Nederlandse scholieren steeds crimineler worden

04-06-2017 20:05

 

“In ruil voor anonimiteit zegt de directrice openhartigheid toe over een onderwerp dat voor elke school verwoestend kan zijn: hoe criminele bendes actief zijn op scholen in Nederland. Hoe schoolmeisjes worden geronseld voor de prostitutie, hoe drugsbendes jongeren werven voor koeriersdiensten. En hoe de betrokken scholieren aanvankelijk over duizenden euro’s beschikken en al snel schaakmat worden gezet.

Ik kan niet voorkomen dat leerlingen worden geronseld, als koerier of als hoertje.’

‘Ik merk dat het taboe eraf is’, had een begeleidende docente ons al gezegd. ‘De laatste tijd zie ik dat leerlingen er gewoon open over zijn, over de drugsindustrie als interessante bron van bijverdiensten.’

‘Scholen zwijgen, scholen kijken weg. Er is veel verzuim van leerlingen die op pad zijn, er wordt veel verdoezeld. Controles van kluisjes op drugs worden een week van tevoren aangekondigd. Logisch dat zo’n school naderhand kan zeggen: wij zijn clean. Ouders moeten ook veel alerter zijn. Ze zijn naïef. Ze hebben geen flauw benul als hun 12-jarig kind grof aan het bijverdienen is.’

In volkswijken zijn criminelen de baas; de financiële, de economische en zelfs de bestuurlijke wereld worden geïnfiltreerd. Wie niet meebuigt, wordt bedreigd.

Tegelijk zijn er ernstige signalen en overrompelende verhalen die allemaal in een en dezelfde richting wijzen: criminele bendes zijn actief onder scholieren.

We treffen jonge jongens met grote stapels bankbiljetten in hun zakken. We zijn bijna kinderlijk naïef. We hebben vaak geen idee van wat er echt speelt.

‘We kampen in het onderwijs met ongelofelijk moeilijke lichtingen van leerlingen. Je hoort het niet alleen op mbo’s, ook op hbo’s. Het lijkt alsof ze niet langer dan drie minuten kunnen luisteren. Ze zien niet in waarom ze in zichzelf zouden moeten investeren. We kweken een type scholier zonder intrinsieke wens om iets te bereiken. Het gaat alleen om uiterlijkheid. Ze hebben veel nodig. Het maakt ze tot een makkelijke prooi van dealers.’

‘Het staat absoluut vast dat er geronseld wordt onder scholieren’, zegt ze. ‘Ik weet dat honderd procent zeker.’

‘Wij krijgen nu signalen van basisscholen dat het steeds vroeger begint. Dan komen ze bij ons op school, in de brugklas, en dan zijn ze al geronseld. Voor koeriersdiensten. Alles brengen ze weg, pillen, cocaïne, crack. Zo blijven de dealers buiten beeld. En wie verdenkt nou een jong kind?’

‘Voor sommige kinderen begint hun criminele carrière al tussen de 10 en 12 jaar. Die zitten nog op basisscholen.

‘Ik maak herhaaldelijk mee dat we met tien, twaalf instanties om een tafel zitten. Er gebeurt niks. En waarom niet? Omdat niemand de regie neemt.”

 

Alstublieft. In dezelfde zaterdag-Volkskrant waarin op afroep beschikbare rancuneuze wegkijkers iedereen die te realistisch is mag vergelijken met Breivik of de Nazi’s wordt door de wél serieuze journalisten nieuws gemaakt die veel media ook dit keer weer niet zullen overnemen omdat het dan koren op de molen is van de verkeerde politici wat natuurlijk niet mag van Joris Luyendijk, Claudia de Breij en het kabouterleger der middelmatige linkse moralisten.

En dat terwijl de journalisten in kwestie, Jan Tromp & Pieter Tops, eerder al met een ontluisterend boek kwamen waaruit duidelijk wordt dat onder- en bovenwereld steeds inniger met elkaar verstrengeld raken en dat de criminaliteit veel meer maatschappij in zijn greep heeft dan we onder ogen durven komen.

Maargoed, voor degenen die het wel aandurven, hier het indrukwekkende stukje totaalrealisme (Blendle-link) over de toenemende georganiseerde criminaliteit onder scholieren. Scholieren die soms al op de basisschool drugsrunner zijn, kwetsbare minderjarige meisjes die met geweld het loverboy-circuit in worden geduwd en narcistische prinsjes die elke dag veel geld nodig hebben voor hun dure merkkleding en überhaupt geen behoefte hebben ook maar iets te leren.

En natuurlijk: politie, justitie, onderwijs en maatschappelijke organisaties die ook hierop totaal geen grip hebben. Vooral omdat ze het niet willen accepteren. Het is en blijft nou eenmaal een werkelijkheid die maar weinigen bevalt, het gecriminaliseerde Nederland dat hard op weg is naar een narcostaat van Colombiaanse proporties.

Het gaat immers fantastisch in dit land. Wie anders vindt liegt. Nu allemaal herhalen: 2 + 2 = 5.

 

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens