Binnenland

Amsterdams rondvaartfiasco D66-er Udo Kock door Raad van State teruggedraaid

07-06-2017 11:30

De Raad van State heeft woensdag een groot aantal vergunningen vernietigd voor rondvaartboten om tot 1 januari 2020 door het centrum van Amsterdam te varen. Daarmee zijn deze tijdelijke vergunningen van de baan en gelden de oude vergunningen voorlopig weer.

De zaak draaide om het nieuwe vaarbeleid van de gemeente. Die had in 2014 bepaald dat vergunningen voor rondvaartboten langer dan 14 meter voortaan alleen nog voor een afgebakende periode werden afgegeven. Ook werd het aantal vergunningen voor dergelijke boten aan een maximum van 135 gebonden. De maatregelen waren bedoeld om opstoppingen in de grachten te voorkomen.

Dertien grote rederijen kwamen daartegen in het geweer en krijgen nu gelijk van de Raad van State. Amsterdam moet het gemeentelijke vaarbeleid herzien, is de conclusie.

AT5 sprak met rondvaartondernemers, de opluchting over het besluit, waartegen geen beroep mogelijk is, is logischerwijs groot. Verantwoordelijk D66-wethouder Udo Kock heeft nog niet gereageerd op de blamage.

(ANP/TPO)

Lees ook:
Amsterdam draait in bizarre vergunningloterij na Europees besluit rederijen de nek om

Loting die Amsterdamse rondvaartbedrijven sloopte, rammelt aan alle kanten

Nog meer fouten ontdekt in beoordeling rondvaartboten na desastreuze vergunningloterij