Buitenland

Islamitische terreurvrouw zweert, met gezicht achter niqaab, trouw aan ISIS in rechtbank Canada

07-06-2017 12:34

De 32-jarige Rehab Dughmosh die afgelopen zaterdag werd opgepakt voor een mogelijke poging tot terreur in een Canadees winkelcentrum verscheen dinsdag, met haar gezicht verborgen achter een niqaab, voor de rechter van Toronto alwaar zij niets anders wilde zeggen dan: ‘Ik zweer trouw aan ISIS en zijn leider Abu Bakr al-Baghdadi’. De vrouw liet verder weten nog liever in de gevangenis te blijven dan voor een rechtbank te worden verhoord over een mogelijke vrijlating op borgtocht, meldt de Toronto Sun.

De vrouw zou afgelopen zaterdag in Toronto met een ISIS-bandana om haar hoofd geknoopt een winkel hebben bezocht en daar gewapend met een golfclub en mes het personeel en klanten hebben bedreigd. Ze zou daarbij onder andere ‘Allah akbar!’ hebben geschreeuwd. Ze kon door beveiligers worden overmeesterd.

De islamitische terroriste zal worden aangeklaagd voor twee pogingen tot geweld met wapen, mishandeling, twee keer verboden wapenbezit, doodsbedreiging en het bezit van verborgen wapens. 21 juni zal ze opnieuw voor de rechter moeten verschijnen.

Dat de vrouw in de rechtszaal haar gezicht achter een niqaab kon verbergen heeft te maken met de soms verregaande maar bepaald niet onomstreden Canadese wetten die bedoeld zijn voor godsdienstvrijheid. Na jarenlange debatten en rechtszaken werd besloten dat het afleggen van een getuigenis in de rechtszaal en het zweren van de eed bij het aangaan van het Canadese burgerschap ook mét niqaab mag.