Weten & Tech

Pedagogie-profs voeren terreurbewind aan universiteit Leiden

08-06-2017 14:18

Sociale wetenschappen, doorgaans toch bekend om hun objectiviteit, feitelijkheid, controleerbaarheid en ratio, zijn in Leiden in de greep van een waar schrikbewind door drie machtswellustige pedagogie-professoren. Er ligt een vernietigend rapport over de drie, dat in handen is van de Telegraaf. Het Instituut Pedagogische Wetenschappen gaat gebukt onder het wangedrag van de professoren Marinus van IJzendoorn, Adriana Bus en Marian Bakermans.

Het College van Bestuur gaf Eric Fischer, ad-interimbestuurder van het Instituut Pedagogische Wetenschappen, opdracht onderzoek te doen en een rapport op te stellen. Bus en Van IJzendoorn zijn met elkaar gehuwd, Bakermans is volgens het rapport ‘zijn bijvrouw.’

Collega’s en medewerkers worden stelselmatig door de drie agressieve pedagogen belaagd:

Het ’gemankeerde’ werkklimaat wordt volgens de rapportage gekenmerkt door „angst, intimidatie, kwaadsprekerij, blokvorming, laakbaar gedrag op gebied van wetenschap, eigengereid optreden, oncollegiaal gedrag, overtreden universitaire regels, loopjes nemen met waarheid en niet nakomen van afspraken”.

De aanbeveling van Fischer liegt er niet om:

Uit het rapport van Fischer blijkt dat er geen enkel zicht is op verbetering van de situatie. Daarom heeft Van IJzendoorn onder zware druk zijn bureau moeten verlaten op het instituut. Hij zit momenteel in een tijdelijke ruimte in het Van Einthovengebouw. Er zijn gesprekken gaande tussen het college van bestuur en Van IJzendoorn over de manier waarop hij afstand neemt van het instituut. „Want het is duidelijk na het rapport dat hij niet terug kan komen”, meldt een betrokkene. Het rapport vermeldt: „Er rest niets anders dan zo spoedig mogelijk afscheid te nemen van de hoogleraren. Ze moeten niet nog langer schade aanbrengen aan het werkklimaat, de medewerkers en de reputatie van de Universiteit Leiden.

De drie wilden tegenover de Telegraaf niet reageren.