Buitenland

Man die agent met hamer aanviel was geradicaliseerde communicatie-wetenschapper

10-06-2017 21:44

De aanval met een hamer op een politieagent voor de Notre-Dame in Parijs was een terroristische daad. Volgens het Openbaar Ministerie is de 40-jarige man beïnvloed door propaganda van Islamitische Staat en daarom tot deze actie overgegaan. Op de computer van de Algerijn zijn tal van jihadistische documenten gevonden.

‘Dit is voor Syrië’

De verdachte, die vlug kon worden uitgeschakeld, heeft verteld dat hij zelfstandig en zeer snel is geradicaliseerd via het internet. Hij ging dinsdag op het plein voor de beroemde kathedraal een politieman te lijf met een hamer, “Dit is voor Syrië” schreeuwend. Een andere agent schoot hem neer. Rechercheurs troffen later in de woning van de aanslagpleger een video aan met een steunbetuiging voor ISIS.

Familie en vrienden hadden volgens het OM nooit signalen van radicalisering opgevangen. De in Algerije opgegroeide man studeerde journalistiek aan een universiteit in Zweden. In 2013 kwam hij naar Frankrijk om te promoveren als informatie- en communicatiewetenschapper. “Het is heel lastig zulke bekeerlingen op te sporen voordat ze toeslaan”, aldus de officier van justitie. “Terroristische dreiging is er in veel gedaanten”.

(ANP)