Buitenland

Duitse politie pakt vier van terreur verdachte Syriërs op

12-06-2017 20:31

De Duitse politie heeft vier mannen gearresteerd die er van verdacht worden in eigen land lid te zijn geweest van een terreurorganisatie. Er is niet bekend gemaakt hoe lang de mannen, in de leeftijd van 39 tot 51 jaar, al in Duitsland zijn. Eerder meldden Duitse media dat alle vier broers zouden zijn, maar er wordt nu gemeld dat slechts drie van de vier elkaars broer zijn. Twee van de vier worden ook beschuldigd van oorlogsmisdaden.

Volgens Duitse openbaar aanklagers zouden de vier deel hebben genomen aan gevechten van Al-Nusra. Het Al-Nusra Front of Jabhat al-Nusra is de Syrische tak van al-Qaeda. De mannen zouden zowel tegen de troepen van de Syrische president Assad als de Koerdische milities in het land hebben gevochten.

Oorlogsmisdaden

De mannen zijn vandaag in de omgeving van Hamburg en Lübeck, een stad in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, opgepakt. Mustafa K. (41), Abdullah K. (39), Sultan K. (44) en Ahmed K. (51) zouden vanaf 2012 in dienst Al-Nusra zijn geweest. De man die geen broer van de andere drie is, is volgens de laatste berichten wel een familielid van de andere.

Van de vier mannen worden er twee ook specifiek verdacht van oorlogsmisdaden. Zij zouden burgers in de stad Ras al-Ain uit hun huizen hebben verdreven. Mustafa en Sultan zouden de huizen daarna geplunderd hebben, zo meldt Die Welt. Alle verdachten moeten morgen voor het bondsgerechtshof verschijnen, de rechter zal daar ook beslissen over het langer in hechtenis houden van de mannen. “De arrestaties van vandaag zijn een nieuwe belangrijke slag tegen islamistische dreiging”, zei de minister van Binnenlandse Zaken van deelstaat Nedersaksen in een eerste reactie.

Titelfoto: al-Nusra bij Aleppo in 2015