Buitenland

Duitsland – Uitbreiding verblijfsrecht voor slachtoffers ‘rechts-extremistische haatmisdrijven’

13-06-2017 12:26

De Duitse SPD Minister van Binnenlandse Zaken, Andreas Geisel (die hier bloemenkrans legt op Berlijnse kerstmarkt in december 2016), heeft de Berlijnse Vreemdelingenzaken dienst opgedragen om slachtoffers van ‘rechts-extremistisch geweld’ sterker te beschermen en hun verblijfsrecht uit te breiden. Dit is aangekondigd door de SPD politicus tijdens een conferentie van ministers in Dresden.

De maatregel zou nodig zijn om ‘buitenlanders en naaste familieleden’ die worden blootgesteld aan ‘een enorm haatmisdrijf’ perspectief te geven om te verblijven in Duitsland. De verordening is met onmiddellijke ingang van kracht. Geisel:

“Mensen die op zoek zijn naar hulp en bescherming in ons land, moeten die krijgen. De daders (van haatmisdrijven, red) moet duidelijk zijn dat hun overtredingen leiden tot niets (…) De nieuwe verordening bepaalt dat de slachtoffers van massale haat-gemotiveerde geweldsdelicten voor de duur van het strafproces de gedoogstatus wordt toegekend. In aansluiting hierop zal voor de getroffenen een verblijfsvergunning worden afgegeven, afhankelijk van de uitkomst van het strafproces.”

Op veroordeelde criminelen is de nieuwe regel niet van toepassing

Bij ‘haatcriminaliteit’ zou het gaan om strafbare gedragingen die ‘door groepsgebonden vooroordelen gemotiveerd worden’. Daaronder vallen vreemdelingenhaat, xenofobie, antisemitisme, of religieus gemotiveerde delicten, maar ook daden die zich tegen de sociale status, achtergrond, seksuele identiteit, handicap en uiterlijk. Voor vaststelling van de strafbare gedraging is een verklaring van een arts, of een psycholoog – die ‘psychische schade vaststelt’ – voldoende. De nieuwe regeling is niet van toepassing op veroordeelde criminele immigranten of wanneer de betrokkene ‘zelf schuld heeft aan het voorval of daarvoor verantwoordelijk was’.

Dat het hier veel meer lijkt te gaan om het bestraffen van vaag omschreven ‘geweldsdelicten’ dan het daadwerkelijk beschermen van vluchtelingen blijkt onder meer uit de opmerking dat het ‘daders duidelijk moet zijn dat hun overtredingen leiden tot niet’. Zoals je een dief in zijn portemonnee wilt pakken, zo pak je een haatzaaier op het toekennen van een verblijfstatus aan een vluchteling, lijkt hier de vreemde gedachte van de politicus. Verder is het misbruik dat van deze maatregel makkelijk gemaakt kan worden vreemdelingen natuurlijk bijna niet kwalijk te nemen.