Binnenland

Rechtbank: ouders Alphense schutter Tristan van der Vlis niet verantwoordelijk

14-06-2017 10:48

De ouders van Tristan van der Vlis mogen niet verantwoordelijk gehouden worden voor het bloedbad dat hun zoon in 2011 aanrichtte in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Dat oordeelde de rechtbank in Den Haag woensdag.

Een groep slachtoffers had de ouders verantwoordelijk gesteld. Zij vinden dat de ouders hadden moeten ingrijpen, zeker toen hun zoon een wapenvergunning kreeg. De rechtbank oordeelde echter dat de ouders geen enkel verwijt treft. Zij hadden geen wetenschap van de plannen van hun zoon. “Zij hadden geen enkele indicatie dat Tristan zijn wapens zou gebruiken zoals hij dat tijdens het schietincident heeft gedaan”, aldus de rechtbank.

Op 9 april 2011 schoot Van der Vlis in het winkelcentrum vijf mensen dood, hij verwondde er zeventien en pleegde daarna zelfmoord.

Dertien mensen, bestaande uit winkeliers, hun medewerkers en mensen die in het winkelcentrum aanwezig waren, hadden de zaak aangespannen. Een van hen was zwaargewond geraakt bij de schietpartij, de rest was ooggetuige van het bloedbad.

Samen met de ouders was ook de verzekeringsmaatschappij van de ouders aansprakelijk gesteld door de groep slachtoffers. Het is de rechtbank niet duidelijk geworden of Tristan wel of niet meeverzekerd was op de polis van de ouders, daarom is de verzekeraar om aanvullende informatie gevraagd. “Als blijkt dat Tristan wel meeverzekerd was, moet worden bezien of de verzekeraar dekking moet verlenen. Daarover moet te zijner tijd deze procedure worden voortgezet”, aldus de rechtbank.

(ANP)