Binnenland

Bonusquote – Hulpverleenster weer in Nederland na arrestatie Libië, wil terug, mag niet

15-06-2017 12:06

De in Libië opgepakte Yvonne Snitjer is weer vrij, en terug in Nederland. En dat vindt zij heel jammer, getuige een interview dat NRC had met de idealiste.

Snitjer vindt het spijtig dat ook door deze zaak de indruk wordt gewekt dat Libië zo gevaarlijk is. “Dan vraag ik altijd: waar dan? Libië is een heel groot land en als er 1.000 kilometer verderop iets gebeurt, betekent dat toch niet dat het hele land gevaarlijk is?”

Oh okee, nou dan hoeven al die vluchtelingen ook niet deze kant op te komen, dunkt ons, al zal Joop-schrijfster Snitjer daar zelf anders over denken. Ze wil graag terug naar Libië, in ieder geval, ondanks negatieve reisadviezen en wat dies meer zij. Dat is een gevoel dat zij verder niet kan uitleggen, aldus Snitjer in het AD.

Vraag me niet om uit te leggen waarom ik zo gegrepen werd, want dat begrijp ik zelf ook nog steeds niet. Er is iets in me dat zegt dat dit mijn plek is. Ja, het ministerie heeft me uitvoerig gewaarschuwd. Ik ken de risico’s, maar overal kan je iets overkomen. Ik weet welke risico’s ik neem, dat doe ik met mijn volle verstand en ik ga zeker niet naar gevaarlijke situaties.

Helaas voor haar mag ze Libië dus niet meer in van de autoriteiten, maar ook daar denkt Snitjer het hare van, vertelde zij op Radio1:

Ja, want het land wil mij wel terug. Dit (het uitzetten, red.) was een besluit van 1 of 2 mensen, maar ik geef de mensen in Libië vertrouwen en dat is wat ze nodig hebben.

Nouja, het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een reactie aan Het AD al laten weten dat ze zich altijd inspannen voor Nederlanders in buitenlandse cellen, ook als zij dat zelf niet op prijs stellen: “Wij laten nooit iemand stikken”, zei een woordvoerder. Dus tot de volgende keer maar weer, dan.