Binnenland

Leider Nederlands Rifprotest ontving eerder gewoon subsidie van ‘de lange arm van Rabat’

17-06-2017 14:21

Er is in Nederland in de Marokkaanse gemeenschap de nodige beroering ontstaan over de situatie in het Rifgebied, waar volgens activisten de regering zich schuldig maakt aan onderdrukking en discriminatie van de Riffijnen.

Eerder schreef ThePostOnline al over een Nederlands-Marokkaanse imam die in een Amsterdamse moskee preekte dat demonstreren en protesteren niet in overeenstemming zijn met de islamitische wet. De schrijver Asis Aynan deed daarop naar eigen zeggen aangifte. De Al Ihsane moskee op haar beurt overwoog vervolgens ‘juridische stappen.

Een groep Nederlanse Marokkanen richtte vervolgens actiegroep en meldpunt RifAlert! op. Dit omdat zij naar eigen zeggen worden geïntimideerd en gedemoniseerd door de Marokkaanse overheid via ‘de lange arm van Rabat.’ Vreemd, want in tegenstelling tot bijvoorbeeld Gülenistische Turken of Turkse Koerden die de greep van de lange arm van Ankara soms wel degelijk voelen, zijn de Riffijnen in de Nederlands-Marokaanse gemeenschap in de meerderheid. Ook hebben we nog geen Facebookpagina’s met intimiderende boodschappen gezien, of zwarte lijsten, of zelfs filmpjes en aangiftes van mishandeling, zoals bij de Turkse stammenstrijd wel het geval was en is.

Maargoed, Rif-activisten zijn kennelijk slachtoffer, ook in Nederland. Vanmiddag op de Amsterdamse Dam gaan zij demonstreren. De Marokkaanse Ambassadeur ontkent alle aantijgingen trouwens.

Kijken we even naar de luitjes achter het RifAlert!. Dat zijn Fouad el Haji en Abdou Menehbi, die door de NOS volkomen kritiekloos en zonder enige achtergrondinformatie worden opgevoerd als initiatiefnemers en activisten. El Haji is directeur van de islamitische Aboe Daoedschool in Utrecht, die in opspraak kwam omdat leerlingen een voorstelling waarin pinguïns (!!) elkaar knuffelen, niet mochten zien.

Menebhi kennen we ook: die probeert al jaren islamkritiek te censureren door een kruistocht te voeren tegen het niet-bestaande fenomeen ‘islamofobie’. Hij en zijn (ex-?)partner Ineke van der Valk harken daarbij via zijn actiegroep EMCEMO al jaren flink subsidie binnen. En wat zien wij als we naar het ‘onderzoek’ van Van der Valk/EMCEMO inzake islamofobie kijken? Dat het mede-gefinancierd is door het CCME, oftewel door de regering in Rabat. (En vertaald met subsidie van George Soros’ Open Society Foundations, side-LOL.)

Dus Menebhi pakte in 2012 nog subsidie aan van een regering waartegen hij nu ageert vanwege lange armen en discriminatie. Maar toen ‘de lange arm van Rabat’ zijn en Van der Valks project financierde, hoorden we hem niet.

De protesten in het Rifgebied verdienen zeker onze aandacht. Maar hun pleitbezorgers in Nederland doen gewoon wat ze al jaren en zonder aanziens des donateurs persoons doen: de slachtofferrol kiezen (in dit geval qua methode netjes gekopieerd van de Turken die wél echt last hebben met/van hun landgenoten) en trachten subsidie te hengelen.

Lees ook: Carel Brendel – Oxfam Novib subsidieerde de extremistische oprichter van Nederland Bekent Kleur