TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Al zeker 57 doden bij enorme bosbrand in Portugal

Ontstaan door blikseminslag

Het Portugese ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het officiële dodental zondag van de bosbrand bijgesteld naar 57, eerder werd al gesproken van 39 doden. Dertig mensen zijn levend verbrand in hun auto’s, volledig verrast door het vuur. Volgens de autoriteiten zijn er nog eens 59 gewonden, van wie er vier brandweermannen en een kind slecht aan toe zijn. De brand is nog niet onder controle, er zijn nog vier actieve brandhaarden.

Update 11:45 Er zijn nu zeker 57 doden. De autoriteiten in Portugal hebben de oorzaak van de verwoestende bosbrand ontdekt: een blikseminslag. “We hebben zelfs de boom gevonden waar de bliksem is ingeslagen”, verklaarde politiechef Almeida Rodrigues. Eerder werd nog aan brandstichting gedacht, maar dat is nu volledig van tafel.

Geschokt

Autoriteiten noemen de situatie in Pedrógão Grande, zo’n 200 kilometer ten noordoosten van Lissabon, zeer zorgwekkend. Premier António Costa liet weten geschokt te zijn door de omvang van de tragedie.

In januari van dit jaar kwamen in Chili tien mensen om bij een serie van ruim honderd bosbranden.

Volledig ingesloten

Een aantal dorpen is “volledig ingesloten” door de vlammenzee, liet de burgemeester van het gebied, Valdemar Alves, in de krant Público weten. President Marcelo Rebelo de Sousa bezocht het gebied en sprak van een situatie die ‘geen gelijkenis kent’.

Zondagmorgen hebben de autoriteiten de noodtoestand uitgeroepen in het getroffen gebied. Vier legereenheden zijn onderweg naar Pedrógão Grande. De militairen worden onder meer ingezet voor de identificatie van de slachtoffers. Tientallen bewoners zijn gevlucht, zij worden opvangen in het plaatsje Avelar.

Er zijn zo’n zevenhonderd brandweermannen bezig om het vuur te bestrijden. In totaal zijn 224 voertuigen bij het blussen betrokken.

(ANP)

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.