TPOok!

 
Buitenland

Iraakse leger begint offensief om historisch gedeelte voormalig ISIS-bolwerk Mosul

Laatste gedeelte van stad nog in handen van 'het Kalifaat'

Tags: , ,

Het Iraakse leger is vandaag begonnen aan de bestorming van het historische stadsdeel van Mosul. Dat hebben legerofficials bekendgemaakt.

De Oude Stad van Mosul is het laatste deel van de stad dat ISIS-strijders in handen hebben. Mosul is de op één na grootste stad van Irak, in de grote moskee van de stad werd door ISIS-leider Abu-Bakr de ‘het Kalifaat’ uitgeroepen. De belegering van Mosul, operatie ‘we komen, Nineveh’, gaat z’n negende maand in.

Bij het offensief wordt het Iraakse leger gesteund door Koerdische troepen van de Peshmerga. Vorige maand waren volgens de VN al zeker een half miljoen mensen de stad ontvlucht. Boven de stad werden toen pamfletten uitgestrooid die mensen opriepen de stad te verlaten. Of ze die mogelijkheid krijgen van de ISIS-strijders blijft de vraag.

Menselijk schild

In het stadsdeel wonen zo’n 100.000 mensen onder vaak erbarmelijke omstandigheden. De Oude Stad is een wirwar van kronkelige straatjes waar de huizen vaak een voor een veroverd moeten worden.

Scherpschutters van terreurorganisatie ISIS hebben het gemunt op burgers die per boot de stad proberen te ontvluchten. Volgens de VN gebruikt ISIS burgers als menselijk schild.

(TPO/ANP)

   

Steun direct Gyurka Jansen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.