Buitenland

Iraakse leger begint offensief om historisch gedeelte voormalig ISIS-bolwerk Mosul

18-06-2017 10:10

Het Iraakse leger is vandaag begonnen aan de bestorming van het historische stadsdeel van Mosul. Dat hebben legerofficials bekendgemaakt.

De Oude Stad van Mosul is het laatste deel van de stad dat ISIS-strijders in handen hebben. Mosul is de op één na grootste stad van Irak, in de grote moskee van de stad werd door ISIS-leider Abu-Bakr de ‘het Kalifaat’ uitgeroepen. De belegering van Mosul, operatie ‘we komen, Nineveh’, gaat z’n negende maand in.

Bij het offensief wordt het Iraakse leger gesteund door Koerdische troepen van de Peshmerga. Vorige maand waren volgens de VN al zeker een half miljoen mensen de stad ontvlucht. Boven de stad werden toen pamfletten uitgestrooid die mensen opriepen de stad te verlaten. Of ze die mogelijkheid krijgen van de ISIS-strijders blijft de vraag.

Menselijk schild

In het stadsdeel wonen zo’n 100.000 mensen onder vaak erbarmelijke omstandigheden. De Oude Stad is een wirwar van kronkelige straatjes waar de huizen vaak een voor een veroverd moeten worden.

Scherpschutters van terreurorganisatie ISIS hebben het gemunt op burgers die per boot de stad proberen te ontvluchten. Volgens de VN gebruikt ISIS burgers als menselijk schild.

(TPO/ANP)