Opinie

Bonusquote – NRC-opinie presenteert moeder aller keukentrapjes: te weinig doden door islamterreur

Luuk Koelman wil liever geen berichtgeving meer over mensen die met doorgesneden kelen op straat liggen

Islamitische moslimterreur op koranische basis maakt te weinig slachtoffers om de hoeveelheid nieuws over deze terreur te rechtvaardigen, zo staat te lezen in een column van Luuk Koelman op de NRC-opiniepagina. Dat NSB Adverteerdersbellersblad dit verwarde betoog publiceert is volkomen logisch, al eerder werd duidelijk dat de NRC-lezers (83-plus, blank, rijk, afgezien van werkster nooit een moslim gezien) alle twaalf liever gewoon helemaal geen nieuws meer willen lezen in hun ‘krant’.

Enter Luuk Koelman, een columnist die tracht te balanceren op het scherpst van de snede tussen shockerend en deugend maar daar telkens in faalt. Zo ook hier weer.

Er vielen dit jaar 34 terreurdoden in Groot-Brittannië, legt Koelman uit, en 192 PER DAG door kanker. Dus. Ha! Daar hebben wij niet van terug he? Komt die wanhopige aanval op de journalistiek, in de hoop dat ze nou godverdomme eindelijk eens ophouden met feiten te brengen waar Luuk Koelmans wereldbeeld niet tegen bestand is:

Ik hoor u al mompelen: „Zo koud berekenen! Ja maar, dat kán toch niet?” Waarom kan dat niet? Serieus, ik vraag me dat echt af. Elke dag sterven 192 Britten aan kanker. Maar hen kent u niet. Logisch, hen zag u niet op de voorpagina van uw krant of op tv. Hen zag u niet op straat liggen, met doorgesneden nek, badend in het bloed.

Die 34 doden wel. Dankzij de media kent u hun namen, u zag hun fotoportretjes, las de biografietjes. Waarschijnlijk hield u het niet droog. Logisch, want u leerde hen stuk voor stuk kennen. ‘Slachtoffers moeten een gezicht krijgen’, noemen media deze vorm van tranentrekjournalistiek. De nieuwsconsument moet zich kunnen inleven in de tragedie en in de slachtoffers, hoe hun laatste momenten zijn geweest.

Dat er mensen badend in bloed met doorgesneden nek op straat liggen is volgens Luuk Koelman net zo normaal als mensen die sterven aan kanker. Want ja, het resultaat – ze zijn dood – is wat telt. Dan is verkrachting ook geen nieuws he, want per dag hebben veeeeel meer mensen voor hun lol seks. Beroving, geen nieuws, mensen geven elke dag ook vrijwillig geld aan caissieres en dergelijke. De tranentrekjournalistiek over de Grenfell Tower, terwijl er in dit seizoen dagelijks 38.401 Britten het vuur in hun barbecue aanblazen? Flauwekul.

Maar de media doen dit met een reden, zo weet Koelman. Hij gaat full aluhoedje. Never go full aluhoedje Luuk! Te laat:

Het is precies díé gedachte waar politici garen bij spinnen. Geen fijnere burger dan een bange burger. Kranten en tv geven de voorzet en de Britse premier Theresa May kopt ’m in. Zij wil de mensenrechten inperken, want “mensenrechten mogen terreurbestrijding niet dwarszitten”.

Dus de burgers worden niet bang, boos en spuugzat van islamitische terroristen die dit jaar al 34 onschuldige burgers hebben vermoord, maar van de berichtgeving in de media over deze feiten. En ohja kanker is ook erg. Joe.

Bij dezen staat Koelman op de shortlist voor Het Gouden Keukentrapje 2017. Maar het jaar is pas half voorbij. Het aantal mededingers zal stijgen. Evenals het aantal terreurslachtoffers. Maar als het aan Koelman ligt, hoort u daar niets over.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.