TPOok!

 
Buitenland

Blanke man pleegt aanslag, rijdt met busje in op moslims bij Londense moskee

Blanke man aangehouden

In de nacht van zondag op maandag is in Londen opnieuw een auto ingereden op voetgangers, daarbij is in ieder geval 1 dode gevallen. Een witte bestebus reed in op een menigte. Er zijn meerdere slachtoffers, maar een exact aantal ontbreekt. De Muslim Council of Britain (MCB) meldt dat het busje inreed op mensen buiten voor de deur bij het Muslim Welfare House, vlakbij een moskee in Finsbury Park. De ambulancedienst en de politie zijn met veel materieel uitgerukt. Er is een 48-jarige man aangehouden, hij werd vastgehouden door omstanders die wachtten tot de politie hem van hen kon overnemen.

Update 09:09: ‘Aanval op onschuldige mensen’

Twee van de acht naar het ziekenhuis gebrachte mensen zouden er slecht aan toe zijn.

Premier Theresa May sprak in een eerste reactie van een tragisch incident op Seven Sisters Road in de noordelijke wijk Finsbury Park. Volgens haar onderzoekt de politie inderdaad of het hier gaat om een “potentiële terroristische daad”. Ze heeft een crisisberaad gepland.

Burgemeester Sadiq Kahn van de metropool was een stuk stelliger in zijn reactie. “De hoofdstedelijke politie is in actie gekomen tegen een verschrikkelijke terroristische aanval op onschuldige mensen”, zo zegt hij. “Dit was duidelijk een opzettelijke aanval op onschuldige Londenaren, van wie velen net klaar waren met bidden in de heilige maand Ramadan”. Volgens Khan is deze aanval, die gericht lijkt op een specifieke gemeenschap, net als de aanslagen in Manchester, Westminster en London Bridge “een aanval op onze gedeelde waarden van tolerantie, vrijheid en respect”.

Dader ook naar ziekenhuis

Naast het dodelijk slachtoffer zijn er nog zeker 10 gewonden. Van hen werden er acht naar een ziekenhuis gebracht en twee ter plekke behandeld. Dat meldt de Londense Metropolitan Police. Ook de dader is “voor de zekerheid” naar een ziekenhuis gebracht. Hij zal daar eerst onderzocht worden voor hij in hechtenis wordt genomen. Het verdere onderzoek wordt gedaan door de anti-terreureenheid.

De Britse premier zou al gesproken hebben van een ‘mogelijke terreurdaad’.

Buiten vanwege de ramadan

De politie kreeg rond 01:20 uur (Nederlandse tijd) melding van het incident op Seven Sisters Road in het noordelijk stadsdeel Finsbury Park. Een witte bestelbus reed daar in op een menigte, die buiten bij een moskee stond vanwege de ramadan, meldt Sky News. Op Twitter spreekt de politie van een groot incident en heeft de straat afgezet. De organisatie MCB meldde later dat het niet ging om een menigte voor de moskee zelf, maar voor het nabijgelegen Muslim Welfare House.

Er is extra politie-inzet in de stad, ook om degenen die de ramadan in acht nemen ‘gerust te stellen’.

Slachtoffers

Het aantal mensen dat door de bestelbus is geraakt, loopt in de Britse media uiteen. Volgens de de Evening Standard zou het om een tiental slachtoffers gaan. De krant weet ook te melden dat de chauffeur met een mes op zak uit de auto stapte. Inmiddels heeft de politie echter laten weten dat er zover zij weten niet mee gestoken is.

De voorzitter van de Britse Moslimraad zegt geschokt en boos te zijn, om “te horen dat een busje opzettelijk inreed op aanbidders die het ramadan nachtgebed verlieten”.

Het is de derde keer in korte tijd dat in de Britse hoofdstad een dergelijk incident zich voordoet. In maart reed een terrorist in op voetgangers op de Westminster Bridge en begaf hij zich naar het Palace of Westminster waar hij een agent neerstak. Begin deze maand reden drie daders met een bestelwagen over de London Bridge. Ze stapten uit bij Borough Market en vielen daar mensen aan met messen.

(TPO/ANP)

   

Steun direct Gyurka Jansen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.