Binnenland

Heel Holland bang voor terreuraanslag: 70 procent zegt CBS

19-06-2017 10:57

Bijna 70 procent van de Nederlanders maakt zich wel eens zorgen over een mogelijke terroristische aanslag. Maar slechts 4 procent is bang zelf slachtoffer te worden van terreur, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Een groot deel van de Nederlanders past zijn of haar gedrag aan de situatie aan. Ze gaan bijvoorbeeld niet naar hun favoriete vakantiebestemming vanwege terreurdreiging. Vooral Turkije wordt om die reden gemeden. Een kleine groep (3 procent) reist uit vrees voor een aanslag niet met het openbaar vervoer.

Nederlanders kijken volgens het CBS in het algemeen meer om zich heen, vooral op plaatsen waar grote groepen bijeen zijn, zoals vliegvelden, winkelcentra en bij grote evenementen. Vier op de tien volwassenen letten specifiek op mensen met grote rugzakken of koffers en op mensen met een buitenlands uiterlijk. Ze geven aan in het dagelijks leven alert te zijn op verdachte personen of verdachte zaken zoals zenuwachtig gedrag.

De enquête onder ruim 3500 Nederlanders van achttien jaar en ouder is al ruim een jaar geleden gehouden. In die tijd vielen door een aanslag op de luchthaven Zaventem bij Brussel 32 doden en driehonderd gewonden.

In de tussentijd zijn er wereldwijd talloze aanslagen geweest, onder meer in Londen, Manchester, Berlijn en München. Het kan volgens het CBS heel goed zijn dat een vergelijkbare enquête nu tot andere resultaten leidt. “We kunnen daar geen gooi naar doen”, zegt een onderzoeker. “In het algemeen geldt dat tv-beelden van een aanslag enige tijd in de hoofden van mensen blijven zitten. Ze schatten de kans op een nieuwe aanslag dan hoger in, maar nog steeds denken ze er niet zelf het slachtoffer van te worden.”

“Het is voor het eerst dat we dit terreur-onderzoek houden. We kunnen de resultaten dan ook niet vergelijken met eerdere jaren”, aldus de woordvoerder.

Anp

 

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens