Buitenland

Aanslag – Militairen schieten man met bomgordel neer op station Brussel-Centraal

20-06-2017 21:56

De autoriteiten in Brussel gaan bij de ontploffing van een bagagetrolley op het station Brussel-Centraal uit van een terreurdaad. Daarbij zijn geen gewonden gevallen, liet het federaal parket dinsdagavond na de gebeurtenissen weten in een korte verklaring. Onduidelijk is wat de toestand is van de vermeende terrorist, die volgens de politie is uitgeschakeld.

Rond 20.30 uur ontplofte op het station een explosief. Eric van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket spreekt over een explosie van kleine omvang. “De dader is direct door militairen die op het station aanwezig waren geneutraliseerd. We weten niet of hij leeft of dood is.”

Volgens Belgische media lag het slachtoffer rond 22.30 uur bewegingsloos op de grond. De ontmijningsdienst DOVO controleerde toen of hij nog explosieven op zich had, er zou een bommengordel tot ontploffing zijn gebracht.

Update 00.24 – Dader overleden

 

Update 23.27 – Belgisch OM: Dit is een aanslag

Verklaring van Openbaar Ministerie: “Rond 20.30 explosie op Brussel-Centraal, relatief kleine omvang. Vermoedelijke dader is door militairen onmiddellijk geneutraliseerd. Niet bevestigd of nog leeft of dood is. Geen verdere slachtoffers. Wordt beschouwd als terreuraanslag. Geen verdere informatie.”

Er werd aanvankelijk een lichte explosie gehoord. Belgische media melden dat de man die die explosie veroorzaakte, werd neergeschoten door de militairen die het station bewaken. De man is ernstig gewond geraakt toen hij door militairen werd uitgeschakeld. Dat meldden enkele Belgische media. Of hij in levensgevaar verkeert, is niet duidelijk.

De man zou door op het station aanwezige militairen zijn opgemerkt na een lichte explosie. Er hingen draden uit zijn kleren. Daarop openden de veiligheidstroepen het vuur en schoten de man neer. Vlak voor de ontploffing zou de man ‘Allah Akhbar’ hebben geroepen. Belgische media melden dat er draadjes uit de man zijn kleding kwamen en dat hij volgens getuigen voor de explosie ‘Allah akbar’ riep.

Bruzz.be citeert een ooggetuige die zegt dat de man langs hem liep, gekleed in een wit hemd en jeans, richting de sporen. De getuige zegt dat de man na te zijn neergeschoten nog leefde.

(ANP/TPO)