Buitenland

Bonusquote: Belgische politie heeft dit jaar diverse terroristische aanslagen verijdeld

21-06-2017 09:07

 

“Ik mag geen details geven, maar de politiediensten in België hebben ook dit jaar al terroristische aanslagen kunnen verijdelen.

Ik ben erg bezorgd, maar nog bezorgder ben ik over de mogelijke reacties op een nieuwe aanslag. Ondertussen zal iedereen wel beseffen dat geen enkel land álles kan controleren. Maar we hebben hier al aanslagen verijdeld, net zoals onze collega’s in Engeland en Frankrijk.

Het dreigingsniveau blijft niet voor niets op 3 staat. Ik kan daar niet over spreken – we willen geen publiciteit maken voor de terroristen, want dat is hun doel. In die zin was de verijdelde aanslag in Verviers, in januari 2015, een nederlaag: beelden van de schietpartij zijn toen de wereld rondgegaan. Was dat niet gebeurd, dan hadden we er misschien niet over gecommuniceerd. Zeggen hoe goed wij werken is niet mijn taak als magistraat. Ik moet een veilige samenleving mogelijk maken.”

 

Pijnlijk: uitgerekend de dag nadat Brussel is ontsnapt aan weer een nieuwe terreuraanslag publiceert het magazine Knack een interview met de Belgische federaal procureur Frédéric Van Leeuw, dé gerechtelijke terreurbestrijder van België.

Opvallend is dat hij duidelijk maakt hoe terreuraanslagen die worden verijdeld dus niet de media halen. Wat natuurlijk de vraag rechtvaardigt: hoeveel aanslagen zijn er verijdeld? Hoeveel feiten weten wij eigenlijk niet? En geldt dat ook voor Nederland?

Over de ‘reacties op een eventuele nieuwe aanslag’ hoeft Van Leeuw zich in elk geval minder zorgen te maken: aangezien de dader van de meest recente aanslag ook weer uit Molenbeek kwam zullen die niet mals zijn.

 

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens