Buitenland

Theresa May door het stof om nazorg brand Grenfell, overlevenden krijgen luxe appartement

21-06-2017 19:02

De Britse premier Theresa May heeft woensdag excuses aangeboden voor de gebrekkige nazorg na de woontorenbrand in Londen. Ze erkende in het parlement dat de overheid tekort is geschoten bij de “hulp aan mensen die het het hardste nodig hadden”.

“De ondersteuning ter plaatse voor de gezinnen was in de eerste uren niet genoeg”, gaf May toe. Ze verontschuldigde zich voor die “mislukking” en beloofde zich persoonlijk te zullen inzetten om te zorgen dat alle problemen worden opgelost.

De premier stelde verder dat mensen die hun huis zijn verloren bij de brand, een voorschot tegemoet kunnen zien uit het noodfonds voor slachtoffers. De regering had eerder op de dag al bekendgemaakt 68 appartementen op de kop te hebben getikt om overlevenden te huisvesten.

Ontheemde bewoners van de door brand verwoeste Grenfell Tower worden volgens de BBC ondergebracht in een nieuwbouwcomplex met huurwoningen in de sociale sector en ook dure luxewoningen voor de verkoop. Volgens de Britse omroep kosten de goedkoopste koopwoningen in het complex 1,5 miljoen pond (circa 1,7 miljoen euro). Het gebouw in Kensington beschikt volgens de website van de ontwikkelaar onder meer over een privébioscoop, al is onduidelijk of de nieuwe bewoners gebruik kunnen maken van alle faciliteiten. De “nieuwe sociale huisvesting” voor overlevenden van de brand wordt volgens de autoriteiten eind juli opgeleverd.

De regering benadrukte dat extra geld is uitgetrokken om de appartementen sneller geschikt te maken voor bewoning. De autoriteiten kregen na de brand in de woontoren een storm aan kritiek over zich heen. Zo zou jarenlang niets zijn gedaan met klachten van bewoners over de gebrekkige brandveiligheid in het gebouw, waar deze maand zeker 79 mensen om het leven kwamen.