Buitenland

‘Grote aanval’ op de Grote Moskee in Mekka verijdeld

24-06-2017 09:08

Veiligheidstroepen van Saudi-Arabië hebben vrijdag een grote aanval op de Grote Moskee in Mekka verijdeld. Dat meldden Arabische televisiezenders. Er zouden drie groepen terroristen zijn aangehouden. Een zelfmoordterrorist werd omsingeld en blies zichzelf in een woning op.

Volgens de zender al-Arabiya rolde de Saudische veiligheidsdienst in Mekka twee groepen terroristen op en werd een derde groep in Jeddah opgepakt. De terroristen waren van plan moskeegangers aan te vallen.

Vuurgevecht

Veiligheidsdiensten omsingelden een terrorist in een appartement in het centrum van Mekka. Volgens het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken was hij van plan zichzelf bij de moskee op te blazen. Bij de woning kwam het tot een vuurgevecht, waar hij de explosieven liet afgaan. Het gebouw stortte in en elf mensen raakten gewond, onder wie vijf agenten en zes buitenlanders.

Bij de politieactie kwamen in totaal nog twee verdachten om het leven. Vijf zijn er gearresteerd.

De Grote Moskee in de heilige stad Mekka is een van de belangrijkste islamitische plaatsen in de wereld en wordt jaarlijks door miljoenen gelovigen bezocht.

Vorig jaar in Medina

Vorig jaar vonden er op zeker 3 plekken aanslagen plaats in Saudi-Arabië. Toen werd ondermeer de heilige stad Medina getroffen. Daarnaast werden er aanslagen gepleegd in de Saudische steden Jeddah en Qatif. Er kwamen toen meerdere mensen om het leven.

TPO/ANP