Binnenland

Zeven klimaatfanatici aangehouden voor openlijke geweldpleging

24-06-2017 17:06

Tijdens de demonstratie bij overslagbedrijf OBA in de haven van Amsterdam zijn zaterdag zeven betogers aangehouden voor openlijke geweldpleging. Ze werden opgepakt toen ze het terrein van het nabijgelegen energiebedrijf Nuon op wilden en de beveiligers bedreigden, aldus de politie.

Een woordvoerder van de demonstranten, die zelf niet op het bedrijfsterrein aanwezig is, zei niet te weten wat er precies is gebeurd. Hij zei dat de actievoerders van tevoren op het hart is gedrukt “zich kalm en beheerst te gedragen om geen escalatie uit te lokken”.

Tussen de tweehonderd en driehonderd actievoerders blokkeerden het bedrijf zaterdagochtend. Bij OBA wordt onder meer kolen overgeslagen. Demonstranten klommen in torens en apparaten.

Van het bedrijf wilde niemand reageren, de werknemers zouden naar huis zijn gestuurd. Omdat demonstranten ook op de spoorlijn op het terrein gingen zitten en in kranen klommen, is de kolenoverslag stilgelegd, melden ze zelf.

“We zien het nog even aan”, aldus een politiewoordvoerster. “Het gaat om een aangekondigde actie. We grijpen niet meteen in.” De politie is in gesprek met de demonstranten en de bedrijfsleiding over beĆ«indiging van de demonstratie waarmee actiegroep Code Rood protesteert tegen het gebruik van fossiele brandstoffen.

Code Rood heeft deze week een klimaatkamp in het havengebied ingericht, dat nog tot maandag moet duren. De actie is een burgerinitiatief, ingegeven door de uitspraak in de Urgenda-zaak, precies twee jaar geleden, waarin de rechter oordeelde dat de overheid meer moet doen om haar burgers te beschermen tegen klimaatverandering.

“Code Rood wil dat de Amsterdamse haven zijn deuren sluit voor olie, benzine en kolen en dat Nederland voorop gaat lopen in de transitie naar een eerlijke en duurzame samenleving”, zo luidt de verklaring.

(ANP)

Beeld: een klimaatdemonstratie in 2015