Buitenland

Amerikaanse spreker gearresteerd in Canada vanwege het ‘smokkelen van hate speech’ op iPad

26-06-2017 14:45

De Amerikaanse ‘Wild Bill’ William Finlay, een oud-politieagent en in eigen kring bekend van YouTube filmpjes getiteld “Islam, bacon and beer” is afgelopen weekeind gearresteerd op een Canadees vliegveld vanwege het ‘smokkelen van hate speech’ op zijn iPad. Hij was uitgenodigd te komen spreken bij een bijeenkomst in Calgary, de ‘Patriotic Unity Mega Festival’, gecoördineerd door ‘Canada’s Worldwide Coalition Against Islam’ (WCAI), die ook organisaties heeft in Europa en Australië. Hij werd urenlang vastgehouden en toen op het vliegtuig naar huis gezet. Zijn iPad ging voor ‘forensisch onderzoek’ naar Ottowa. Het was “onwettelijk” en een “schande”, zegt hij hier nadien op YouTube. Hij zou ook zijn geïntimideerd met waarschuwingen dat de fiscus er bij betrokken zou worden.

Organisatie en boodschap is hatelijk

Finlay diende als marine-officier voordat hij een U.S. Marshall en adjunct sheriff werd, en is nu vaak te gast op radio talkshows met zijn uitgesproken ‘Texaanse’ patriotisme. Het is zijn levensmissie, zegt hij, om het vertrouwen in Amerika en God aan te moedigen.

“Het zijn niet de politici maar individuele Amerikanen met de moed om zich uit te spreken die onze vrijheid levend kunnen houden.”

Toestemming voor het evenement zou volgens CBC News door Calgary’s ‘Department of Canadian Recreation’ helemaal zijn ingetrokken, op basis van “het feit dat uw organisatie en boodschap hatelijk zijn”. De woordvoeder van het evenement in Calgary zei op Facebook dat ze de optocht die gepland stond wel zouden laten doorgaan.

Houden van vredig protest

“We gaan protesteren en de bevooroordeelde stadsambtenaren laten zien dat we ons niet het zwijgen laten opleggen. (…) Het gaat om het verdedigen van onze rechten en vrijheden. We zijn niet geïnteresseerd in een gewelddadige confrontatie of wat dan ook. Het gaat om het houden van een vredig protest.”

Uiteindelijk waren er zo’n dertig – volgens de anti-racisten ‘deplorabel’-  WCAI demonstranten die door politie werden afgeschermd van een handvol (iemand op twitter had het over ‘200’, maar het lijkt op foto’s minder) ‘anti-fa’ demonstranten, die gemaskerd en met borden het overgebleven protest wilden verhinderen.

Afgelopen vrijdag kon wel zonder problemen de ‘Internationale day of Al Quds’ – bijeenkomst worden gehouden voor het gemeentehuis in Calgary, waarin haat jegens Israël en het joodse volk wordt geuit. Allemaal geen ‘hate-speech’ volgens de autoriteiten.