Buitenland

Duitsland weert agressieve Erdogan-bodyguards bij G20

26-06-2017 11:32

Duitsland heeft Turkije gewaarschuwd geen bodyguards mee te nemen die betrokken waren bij het geweldsincident in Washington vorige maand. Toen vielen beveiligers van de Turkse president Erdogan demonstranten aan. Komende maand is Erdogan voor de G20-top in Hamburg.

Op videobeelden is te zien hoe een betoging van Koerden wordt aangevallen door Erdogans lijfwachten. Op andere beelden is zelfs te zien hoe de lijfwachten schijnbaar worden aangestuurd vanuit de Turkse delegatie in de VS zelf. De waarschuwing geen ‘besmette’ beveiligers mee te nemen werd ook herhaald tegenover leden van de Bondsdag.

In onze straten is de Hamburgse politie de baas

Een woordvoerder van de politie stelde eerder al dat buitenlandse beveiligers geen speciale rechten genieten, “Alleen het recht op zelfverdediging”. De beelden van de Turkse beveiligers die in de Amerikaanse hoofdstad het recht in eigen hand namen gingen in mei de wereld over. Turkije riep op hun beurt de Amerikaanse ambassadeur op het matje.

“In onze straten heeft alleen de politie van Hamburg het voor het zeggen, en niemand anders. Dat geldt ook voor buitenlandse beveiligingseenheden.”, zo zei zei de Hamburgse verantwoordelijke voor Binnenlandse Zaken en Sport, Andy Grote.