Binnenland

Herman Tjeenk Willink stopt als informateur, tot teleurstelling van ‘motorblok’

26-06-2017 09:19

De onderhandelende partijen in de formatie moeten op zoek naar iemand die de volgende fase in de formatie wil leiden. Informateur Herman Tjeenk Willink heeft aangegeven het stokje echt door te willen geven, meldt De Telegraaf maandag.

De partijen van het motorblok (VVD, CDA en D66) hoopten dat de minister van staat wilde blijven om de gesprekken met de ChristenUnie te leiden. Uit de betrokken partijen klinkt dat het nu logisch zou zijn als iemand van VVD-huize informateur wordt. De naam van Gerrit Zalm wordt daarbij het meest genoemd.

Tjeenk Willink vindt echter dat bij een nieuwe fase in de onderhandelingen ook een andere informateur hoort. Het eindverslag van de huidige informateur wordt volgens de krant dinsdag verwacht en woensdagochtend kunnen de partijen daar dan over debatteren.

De 75-jarige Tjeenk Willink kreeg eind vorige maand de opdracht de formatie vlot te trekken. Hij nam toen het stokje over van VVD’er Edith Schippers. Zij had tevergeefs geprobeerd een kabinet te vormen van het zogenoemde ‘motorblok’ (VVD, CDA en D66) met GroenLinks.

Ook Tjeenk Willink (PvdA) heeft deze combinatie proberen te vormen. Dat liep net als de eerste poging van Schippers stuk op het vluchtelingenvraagstuk. Daarna werd de ene na de andere partij door hem afgeschreven totdat de ChristenUnie overbleef.

De VVD en CDA moesten van hem in een brief aangeven waarom ze niet met de PVV in zee wilden gaan en de SP moest duidelijk maken op schrift waarom ze de VVD uitsluit. Daarna kwam vorige week de PvdA als laatste langs om te laten weten niet in een kabinet te willen stappen na de grote verkiezingsnederlaag.

Daarmee lag de weg open voor een formatiepoging van het motorblok met de ChristenUnie. Dat lag moeilijk omdat D66 die partij eerder in het formatieproces ‘onwenselijk’ had genoemd. Vorige week werd duidelijk dat D66 hiervoor toch open staat.
(ANP)