Binnenland

Geert Wilders dient initiatiefwetsvoorstel in: sluit potentiële terroristen preventief op

27-06-2017 10:37

Potentiële terroristen moeten een half jaar preventief kunnen worden opgesloten op aanwijzing van de inlichtingendienst AIVD. Dat wil PVV-leider Geert Wilders die er een initiatiefwetsvoorstel voor indient. Hij heeft het voorstel dinsdag aangekondigd in De Telegraaf.

“We horen bijna altijd dat de daders bekend waren bij de inlichtingendiensten. Ik wil dat de AIVD wel preventief kan ingrijpen. Dit wetsvoorstel kan levens sparen”, aldus de PVV-leider in de krant. In het wetsvoorstel staat volgens De Telegraaf dat de AIVD iemand kan laten oppakken zonder dat hij of zij een strafbaar feit heeft gepleegd. De minister van Binnenlandse Zaken moet hier wel goedkeuring voor geven en ook moet er nog een rechter naar de zaak kijken. Die rechterlijke toets is wel beperkt.

De Tweede Kamer spreekt dinsdagavond op verzoek van Wilders over terrorismebestrijding naar aanleiding van de recente aanslagen in Groot-Brittannië.

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) stuurt dinsdag ook een wetsvoorstel naar de Kamer dat er voor moet zorgen dat terrorismeverdachten langer in voorlopige hechtenis kunnen worden gehouden. Het is de bedoeling dat een terrorismeverdachte, ook zonder de benodigde sterkere verdenking, dertig dagen langer kan worden vastgehouden. De extra tijd kan worden benut om ingewikkeld en daardoor tijdrovend forensisch onderzoek te doen.

De voorlopige hechtenis voor terreurverdachten kwam onlangs in het nieuws. Een 29-jarige man die was aangehouden bij een concert van Guus Meeuwis in Eindhoven moest worden vrijgelaten, terwijl hij werd verdacht van van mogelijke betrokkenheid bij de voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf. Blok liet daarna weten het wetsvoorstel op korte termijn naar de Kamer te sturen.
(ANP)