Conditietest is voor brandweermannen en -vrouwen gelijk, vrouw klaagt over ongelijkheid

30-06-2017 11:41

Het College voor de Rechten van de Mens buigt zich vrijdag over een klacht van een brandweervrouw uit de regio Gelderland-Midden. Zij zegt niet te kunnen voldoen aan de eisen van de verplichte fitheidstest omdat die in haar ogen voor vrouwen te zwaar is. Volgens haar worden vrouwen op die manier gediscrimineerd.

Brandweer Nederland meldt dat de test voor alle brandweerlieden gelijk is: jong, oud, man en vrouw. “Het brandweervak is fysiek en mentaal zwaar en niet geheel zonder risico. Er moet in soms extreme omstandigheden gewerkt worden. Hierop worden onze mensen ook getraind en met regelmaat getest. Fit zijn is in het werk van cruciaal belang”, aldus voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland.

Bij de brandweer werken 1250 vrouwen als brandweervrouw: 250 als beroeps en duizend als vrijwilliger. Dat is ongeveer 5 procent van het totale korps. Het College voor de Rechten van de Mens verwacht over vier tot zes weken een uitspraak te doen.

(ANP)

Het College voor de Rechten van de Mens, dat klinkt indrukwekkend maar het orgaan is volkomen tandeloos en de uitspraken zijn niet bindend. Dat ten eerste.

Vrouwenlogica

Dan, de vrouwenlogica: ‘de test is voor beide seksen EXACT hetzelfde, en DUS oneerlijk.’ Eh. Maar… Dat is dan toch het summum van gelijke behandeling, dat brandweervrouwen en brandweermannen voor uw en eigen veiligheid hetzelfde kunnen, qua fit?

Nee, want vrouwen moeten een lichtere test krijgen, aldus de boze spuitvrouw, omdat vrouwen nou eenmaal gemiddeld fysiek zwakker zijn dan mannen, uitzonderingen daargelaten. Je zou natuurlijk kunnen concluderen dat deze onvermijdelijke biologische waarheid leidt tot de conclusie dat vrouwen idealiter dus niet worden ingezet om bijvoorbeeld bewusteloze mensen uit brandende gebouwen te redden; en als zij de fitheidstest niet halen al helemáál niet.

Voorkeursbehandeling

Want daar is die test dus voor: bepalen wie in staat is tot fysiek zwaar werk in situaties op leven en dood. Een man die de test niet haalt, kan ook niet volwaardig meedraaien. Terecht. Maar omdat er nu een vrouw beledigd is door het biologische FEIT dat vrouwen over het algemeen fysiek zwakker zijn dan mannen, moet er meteen geblerd worden over discriminatie?

Het valt te hopen dat het College voor discriminatie op laag water zoeken want je moet wát met je subsidie de Rechten van de Mens de klaagster in het ongelijk stelt, en zo niet, dat de brandweer het toch niet-bindende oordeel naast zich neerlegt. We moeten in nood niet afhankelijk zijn van mensen die de test niet aan kunnen, vrouw óf man. We hebben hier te maken met een exact gelijke behandeling van man en vrouw, wie daar over klaagt wil geen gelijkheid, maar een voorkeursbehandeling. Een voorkeursbehandeling is galant -zij het meestal juist tegen het zere been van fopministen- als het de rekening betalen of de deur openhouden betreft, maar levensgevaarlijk als het gaat om mensen en materieel in een vuurzee verplaatsen.