Buitenland

Zweden: ‘Bericht over nieuwe identiteit terugkeerjihadi’s is nepnieuws’

30-06-2017 12:14

De Zweedse ambassadeur in Nederland is niet blij met berichtgeving van diverse Nederlandse media over het verstrekken van een nieuwe identiteit aan teruggekeerde Syriëgangers waarover het Zweedse blad Expressen als eerste berichtte. Zo’n 150 terugkeerjihadi’s zouden een nieuwe identiteit hebben gekregen, aldus Expressen. ‘Nepnieuws!’, aldus de Zweedse ambassade.

Volgens de Zweden is er niets aan de hand: terugkeerjihadi’s die misdaden hebben gepleegd worden gewoon gevangen gezet, de Zweedse veiligheidsdiensten controleren alles zorgvuldig en de Zweedse regering heeft juist extra steun verleend aan de veiligheidsdiensten.

Wel kunnen Zweden (alle Zweden) een naamswijziging aanvragen, maar dat is niet hetzelfde als een nieuwe identiteit, aldus de Zweedse ambassade.

Maar:

 

“In enkele gevallen kan iemand een beschermde identiteit krijgen. Deze maatregel wordt gebruikt als de persoon doelwit is van ernstige bedreigingen.”

 

En:

 

“Een aantal gemeenten in Zweden heeft programma’s om terugkerende personen te helpen re-integreren, bijvoorbeeld hulp bij het vinden van huisvesting of werk. Deze steunprogramma’s zijn er ook voor personen die uit criminele netwerken stappen.”

 

Nuance

Een opmerkelijke nuance. Het zou dus best kunnen dat Expressen het heeft over 150 terugkeerjihadi’s die inderdaad een ‘beschermde identiteit’ hebben en/of deelnemen aan de ‘programma’s die helpen met re-integreren’. Dat laatste verklaart in elk geval waarom Expressen schrijft over uitkeringen, huisvesting en meer van dergelijke hulp aan terugkeerjihadi’s.

Bovendien blijkt er bij de vertaling (Google Translate waarschijnlijk) van het Zweeds naar het Nederlands een en ander mis te zijn gegaan: er werd in het Expressen-artikel niet geschreven over ‘nieuwe identiteit’ maar over een ‘beschermde identiteit’ (deze Robert Handklaver is kennelijk zelf Zweeds dus die zal minder moeite hebben met de vertaling). Een wezenlijk verschil, maar wel voor meerdere interpretaties vatbaar.

Kamervragen

Het is overigens opvallend dat de Zweedse ambassadeur zich op uitsluitend Elsevier lijkt te richten. Meerdere media schreven er over, het ‘nepnieuws’ was dan ook afkomstig van een Zweeds medium, en twee CDA-Kamerleden stelden er zelfs Kamervragen over.