Binnenland

Slechts 8 jaar cel en TBS geëist tegen man die zwangere vriendin ‘letterlijk tot moes trapte’

04-07-2017 15:20

Tegen een 26-jarige man uit Deventer is acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor het ombrengen van zijn zwangere vriendin. “Ze is letterlijk tot moes geslagen en getrapt”, zei de officier van justitie dinsdag in de rechtbank in Zwolle.

Het 22-jarige slachtoffer werd op 21 juli vorig jaar zwaargewond in de badkamer aangetroffen. De verklaring van haar 26-jarige vriend Harm Jan L. dat ze was uitgegleden, werd meteen al door de ambulancebroeders in twijfel getrokken. Het hoofdletsel bleek van buiten met kracht toegebracht. De 22-jarige vrouw werd met ernstig hersenletsel, een gekneusd hart, maar ook met een gebroken strottenhoofd en verschijnselen van verwurging opgenomen in het ziekenhuis in Deventer. De vrouw bezweek later aan haar verwondingen.

In het ziekenhuis bleek dat ze 22 weken zwanger was, maar het kind was al in haar buik overleden. Volgens de officier van justitie gaf L. eerder in contacten aan dat het kind weg moest. “Er is extreem veel geweld op haar buik uitgeoefend.”

Volgens de officier ontnam de ziekelijk jaloerse man zijn vriendin alles. Eerst haar sociale contacten, toen het leven van haar ongeboren zoon en tenslotte haar leven. Getuigen in het appartementencomplex hebben haar die middag horen huilen. L., die in het kleine appartement aanwezig was, hoorde niets. Hij ontkende iets met haar dood te maken te hebben. Volgens zijn raadsman is niet uit te sluiten dat een ander de vrouw om het leven bracht. Meerdere personen hadden sleutels van de woning. Alleen om die reden al moet L. worden vrijgesproken. De moeder van het slachtoffer wist zeker dat het L. was. “Het bloed van mijn dochter en haar zoon kleeft aan zijn handen.”

Vonnis op 18 juli.

(ANP)