Buitenland

Tunesiër slachtte Oostenrijks bejaard echtpaar af vanuit ‘islamitisch motief’

06-07-2017 11:29

De 54-jarige Tunesiër die afgelopen vrijdag een bejaard echtpaar vermoordde in hun woning in Linz, deed dat volgens de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka vermoedelijk uit islamistische motieven.

De man sneed de 85-jarige vrouw de keel door en bracht haar 87-jarige echtgenoot met slagen en messteken om het leven. Vervolgens stichtte hij brand in de flat.

De verdachte, die al 28 jaar in Oostenrijk woont, meldde zich zelf bij de politie. Hij kende het paar omdat hij regelmatig boodschappen bij hen thuis bezorgde en dacht dat zij sympathiseerden met de rechtse partij FPÖ. “Hij zei dat hij de moorden uit politieke motieven had gepleegd en uit haat voor de FPÖ”, zei een woordvoerder van de politie.

Minister Sobotka zei tegen de publieke omroep ÖRF dat uit onderzoek van de woning van de man en zijn activiteiten op sociale media naar voren kwam dat hij geradicaliseerd was. “Daarom spreek ik van een moordzaak met een islamitische achtergrond.”

De politiechef van Opper-Oostenrijk, Andreas Pilsl, zei tegen de omroep dat er vooralsnog geen bewijs is dat de man door anderen geholpen is of deel uitmaakte van een netwerk. Hij zei dat inlichtingendiensten de man in 2015 na anonieme tips tegen het licht hadden gehouden, maar dat toen ‘niets gevonden is dat wees op radicalisering’.

ANP