Buitenland

Handige Britse uitlegvideo: Zo beschermt u zichzelf op vakantie tijdens een aanslag

10-07-2017 17:57

De Britse autoriteiten hebben een informatievideo gemaakt voor vakantiegangers die vrezen voor een terreuraanslag. Het vier minuten durende filmpje toont een fictieve aanslag op een hotel en voorziet toeristen van praktische tips om zich gewapende extremisten van het lijf te houden.

https://youtu.be/f_VrwYJawxc

Kijkers van de informatievideo krijgen onder meer te horen dat ze hun spullen bij een aanslag moeten achterlaten. Ook worden ze opgeroepen andere mensen op sleeptouw te nemen. “Maar laat je niet afremmen door hun besluitloosheid”, waarschuwt de voice-over. Andere stappen zijn het barricaderen van ruimtes en het bellen van de politie.

Britten zijn de afgelopen jaren zowel in binnen- als buitenland het doelwit geweest van terreuraanslagen. Zo kwamen in 2015 dertig Britse toeristen om het leven toen een man in Tunesiƫ om zich heen schoot op een strand en in een hotel.

De antiterreurpolitie benadrukte maandag tegenover de BBC geen aanwijzingen te hebben dat terroristen het deze zomer specifiek voorzien hebben op Britse toeristen. De video maakt onderdeel uit van een brede voorlichtingscampagne, waar ook het ministerie van Buitenlandse Zaken en de brancheorganisatie van reisbureaus bij betrokken zijn.

Lees ook

2015 – Aanslag op toeristenhotel in Tunesische badplaats Sousse

ANP