Nieuws

‘Turkse inlichtingendienst heeft commandocentrum in Den Haag’

10-07-2017 06:47

In een uitgelekte conversatie tussen twee Turkse spionnen in Duitsland wordt Den Haag aangeduid als een commandocentrum voor de Turkse inlichtingendienst, schrijft De Telegraaf vandaag. De Hofstad wordt genoemd in een stiekeme audio-opname van een gesprek tussen de spion en zijn opdrachtgever.

Koerden

Vanuit Nederland zou de Turkse geheime dienst MIT zich bezighouden met het opstellen van lijsten van Koerdische PKK-activisten, die moeten worden uitgeschakeld. De Koerd Mustafa Karatas praat in het uitgelekte gesprek met een functionaris die voor de Turkse inlichtingendienst werkt. Ze praten over een lijst van Koerdische oproerkraaiers in Europa die moeten worden uitgeschakeld.

Onder Koerden in Nederland groeit de angst dat kopstukken uit de weg worden geruimd door Turkije. In 2013 werden drie Koerdische vrouwen doodgeschoten in Parijs. Hoogleraar contra-terrorisme Edwin Bakker zegt over de mogelijkheid van een Turks commandocentrum, “Als Turkije weet dat ergens een afscheidingsbeweging actief is, zet het op die plek infiltranten in”.

De Koerden vrezen met recht acties van Turkije, zegt Bakker. “De strijd in Turkije verhardt zich weer. Er zijn eerder activisten voortijdig aan hun einde gekomen.”.

(ANP)