Buitenland

Heel Portugees politiebureau aangeklaagd vanwege racistische misdrijven

11-07-2017 22:39

Alle achttien politiefunctionarissen van een politiebureau in Portugal zijn aangeklaagd voor folteringen, ontvoering, vervalsing van rapporten en andere naar verluidt racistisch gemotiveerde misdrijven. De zaak houdt verband met de arrestatie van zes zwarte jongeren in 2015, aldus de aanklagers dinsdag.

De politiemensen werkten bij een patrouille-eenheid in Alfragide, een buurtschap nabij Lissabon. Ze zijn beschuldigd van “folteringen en andere wrede, vernederende en onmenselijke behandelingen, onwettige opsluiting, ernstig misbruik van bevoegdheden en schending van hun plichten.”

De aanklachten zijn opgesteld na een gezamenlijk onderzoek van de aanklagers en de justitiƫle politie na klachten van families van de zes opgepakte jongeren.

Racistisch geweld is zeldzaam in het armste land van West-Europa, dat minder immigranten en vluchtelingen aantrekt dan rijkere landen zoals Spanje of Frankrijk. Maar het land heeft grote minderheden met wortels in zijn Afrikaanse ex-kolonies, evenals in Braziliƫ en India.

(ANP)