avatar
   
Buitenland

Erdogan, leider van kandidaat-EU-land Turkije, wil terroristen ‘onthoofden’

Turkije, onze gewaardeerde NAVO-partner: 'Volk, vlag, Koran, geloof, gebed'

Tags: ,

De Turkse president Erdogan blijft onverminderd hard optreden tegen de plegers van de mislukte staatsgreep van vorig jaar. “De ellendige coupplegers en iedereen die tegen ons heeft gestookt, zullen van u af aan geen rust meer vinden”, zei hij in een nachtelijke toespraak tot het parlement in Ankara. Als de volksvertegenwoordiging besluit de doodstraf weer in te voeren, zet hij daar onmiddellijk zijn handtekening onder, zei hij ook. “We zullen deze verraders onthoofden”, zei hij over Gülenisten die betrokken zouden zijn bij de mislukte coup.

Ook stelde Erdogan voor om de van de coup verdachte ‘terroristen’ (Gülenisten) voortaan in een oranje overall in de rechtszaal te laten verschijnen, waarbij hij verwees naar de gevangenen van Guantanamo Bay.

Erdogan kondigde aan dat de noodtoestand die kort na de mislukte coup werd ingesteld, de komende week voor de vierde keer wordt verlengd. De president kan dan decreten uitvaardigen, die niet voor het grondwettelijke hof kunnen worden aangevochten.

Krachtens de noodtoestand zijn 150.000 mensen uit overheidsdienst ontslagen of geschorst en 50.000 gevangengezet. Ook journalisten en vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties zijn opgepakt.

Erdogan riep burgers op, mogelijke aanhangers van Fethullah Gülen aan te geven. Hij stelt de in de VS woonachtige geestelijke, met wie hij optrok tot het in 2013 tot een openlijke breuk kwam, verantwoordelijk voor de couppoging.

Parlementsvoorzitter Ismail Kahraman noemde Gülen een “geesteszieke schizofreen” en zei: “Volk, vlag, Koran, geloof, gebed, vrijheid, onafhankelijkheid zijn onze eer en onze waarden. Van wie daaraan komt, breken wij de handen, snijden wij de tong af en vernietigen wij het leven”. Kahraman behoort tot de regerende AK-partij, die door Erdogan wordt geleid.

De grootste oppositiepartijen de CHP en de pro-Koerdische HDP, bleven weg bij de nachtelijke parlementszitting. Hun leiders beschuldigden de regering van vernietiging van de rechtsstaat en het doorvoeren van een “tweede putsch”. Erdogan betichtte CHP-leider Kemal Kilicdaroglu ervan gemene zaak met de coupplegers te maken.

Volgens berichten in de media heeft Erdogan ook de mobiele telefoons van sommige Turken overgenomen. Wie in Turkije wil bellen moet eerst naar een persoonlijke boodschap van Erdogan luisteren voordat er kan worden gebeld.

Anp/TPO

 

Foto: voorstander van de doodstraf en aankomend hoofdenafhakker Erdogan is dikke maatjes met de Nederlandse premier Mark Rutte. 

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.