Achtergrond

Welkom in de middeleeuwen: Evolutiebioloog Richard Dawkins niet welkom op universiteit Berkeley

22-07-2017 10:45

Een van werelds best gerespecteerde evolutionair biologen, de Britse hoogleraar Richard Dawkins, heeft vrijdag te horen gekregen dat hij niet welkom is op de universiteit van Berkeley, Californië. Hij zou daar komen praten over zijn nieuwste boek met essays ‘Science of the Soul’ (hier te bestellen). De deplatform beslissing kwam vanuit het lokale, liberale radiostation KPFA die Dawkins had uitgenodigd.

Dawkins publiceerde daarop op zijn website een open brief – nadat hij eerst tevergeefs gewacht had op antwoord van KPFA:

“Beste KPFA,

Ik hield altijd erg van jullie station toen ik twee jaar lang in Berkeley woonde, vlak nadat deze heerlijke plek de iconische plek voor vrijheid van meningsuiting werd. Ik luisterde in die tijd bijna elke dag naar KPFA en ik droeg regelmatig bij aan de fondsenwerving, dankbaar voor jullie objectieve verslaggeving en menselijke commentaar, terwijl ik deelnam aan de ‘People’s Park’ en demonstraties tegen de Vietnam oorlog. Het was voor mij daarom persoonlijk verdrietig dat ik vanmorgen jullie werkelijk verbazingwekkende ‘rechtvaardiging’ voor de deplatform actie ontving:

“Beste Richard Dawkins en ticket kopers,

Wij betreuren het u te informeren dat KPFA ons evenement met Richard Dawkins heeft geannuleerd. We hadden dit evenement volledig georganiseerd rond zijn uitstekende nieuwe boek over de wetenschap, toen we nog niet wisten dat hij – in zijn tweets en ander commentaar op de islam – zo veel mensen heeft beledigd en gekwetst. KPFA onderschrijft deze kwetsende uitingen niet. Hoewel KPFA nadrukkelijk de vrijheid van meningsuiting ondersteunt, steunen wij geen ‘abusive speech’. We bieden onze excuses aan dat we niet veel eerder bredere kennis over Dawkins hadden. We bieden ook onze excuses aan voor het ongemak dat deze annulering met zich meebrengt. Uw ticket aankopen zullen automatisch terugbetaald worden door Brown Paper Tickets.

Met vriendelijke groet,

KPFA Radio 94.1 FM”

“(…) Als jullie mij hadden geraadpleegd, of als jullie zelfs maar wat rudimentaire fact-checking hadden gedaan, hadden jullie ontdekt dat ik nooit “abusive speech” tegen islam heb geuit. Ik heb islamisme “verachtelijk” genoemd, maar uitgerekend jullie, van alle mensen, weten dat islamisme niet hetzelfde is als de islam. Ik heb de belachelijke pseudowetenschappelijke beweringen van islamitische apologeten ( “de zon gaat onder in een moeras” etc), en de oppositie van de islamitische “geleerden” van evolutie en andere wetenschappelijke waarheden bekritiseerd. Ik heb de verschrikkelijke vrouwenhaat en homofobie van de islam bekritiseerd, de moord op afvalligen. Het is alles behalve een aanval op moslims, zoals ik het begrijp – en jullie misschien niet – dat ik moslims zie als de belangrijkste slachtoffers  van de onderdrukkende wreedheden van het islamisme, vooral moslimvrouwen. (…)

“U zegt dat ik “abusive speech” over de islam heb geuit. Ik zou serieus – ik meen het echt – van jullie de voorbeelden van “abusive speech” krijgen die jullie in gedachten hebben. Als jullie daarin niet slagen reken ik op een publiekelijke verontschuldiging, een die ik uiteraard zal accepteren in de geest van wat KPFA ooit was. En weer zou kunnen worden.

Met vriendelijke groet,

Richard Dawkins”

 

Dit is overigens hoe Richard Dawkins zelf omgaat met kwetsende uitlatingen:

 

Lees alle reviews over Science in the Soul