Binnenland

Oud-Syriëganger vrijuit voor overtreden gebiedsverbod door ‘onzorgvuldigheid’ ministerie

25-07-2017 09:38

De geradicaliseerde moslim Mounir E. uit Spijkenisse gaat vrijuit voor het overtreden van het gebiedsverbod voor Rotterdam. Dat komt omdat het ministerie van Justitie het verbod niet goed genoeg had omschreven, dat meldt het AD deze morgen. Minister Blok van Justitie had de oud-Syriëganger verboden zich tijdens het weekend van de marathon in het centrum van de havenstad te begeven.

De rechtbank oordeelde dat zo’n verbod wel rechtmatig was, maar de minister onzorgvuldig is geweest met het specificeren van dat verbod. Volgens de rechter had de minister moeten aangeven welke straten precies onder het centrum vallen. “Daardoor kon E. niet weten waar hij dat weekeinde wel en niet mocht komen'”, zegt zijn Bart Nooitgedagt, de advocaat van E.

Signalen van radicalisering

Mounir E. alias Abu Samira al-Holandi werd begin dit jaar opgepakt vanwege lidmaatschap van een verboden organisatie. Hij werd daar echter uiteindelijk voor vrijgesproken. Vanwege ‘nieuwe signalen’ werd hem toch een gebiedsverbod opgelegd. De rechtbank oordeelt nu dus dat dit verbod veel te onduidelijk was opgesteld.

Advocaat Nooitgedagt is blij met de vrijspraak, maar vindt ook dat een gebiedsverbod, meldplicht en enkelband überhaupt niet hadden mogen worden opgelegd. Het is nog niet bekend of een van de partijen in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.