Buitenland

Terreurverdachten Suriname zouden het op Amerikaanse ambassade voorzien hebben

27-07-2017 09:54

De twee verdachten die zondag in Suriname zijn gearresteerd op verdenking van terroristische activiteiten, blijken slagers te zijn. Ze zijn broers en werken beiden in de islamitische slagerij van hun vader in het centrum van Paramaribo. Zij zouden het op de Amerikaanse ambassade in die stad voorzien hebben. Ze hebben de Nederlandse nationaliteit en zijn moslim. Dit blijkt uit verschillende berichten in de Surinaamse media.

Het ministerie van Justitie en Politie heeft de identiteit van de arrestanten nog niet bevestigd. Na de verklaring van afgelopen dinsdag over de aanhoudingen is geen nieuwe informatie verstrekt. Waarnemend minister van Justitie en Politie Ferdinand Welzijn heeft woensdag tegen het ANP gezegd dat de autoriteiten bewust terughoudend zijn.

Volgens de lokale krant de Ware Tijd is een vrouwelijke verdachte woensdag weer vrijgelaten. Zij is de dochter van parlementariër Ronnie Brunswijk en zou een relatie hebben met een van de opgepakte broers. Zij is zelf ook moslima.

Zwaarbewapend

Volgens buren van de slagerij waren bij de aanhouding zwaarbewapende mannen betrokken, onder wie Amerikanen. Dat vertelden zij in het programma ‘Waakhond’ van de lokale omroep ‘Pipel’.

De Surinaamse krant De West meldde dinsdag dat terroristen van Islamitische Staat in Suriname zouden zijn die het gemunt zouden hebben op de Amerikaanse ambassade in Paramaribo. Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade wilde daarop woensdag niet ingaan. Hij verwees naar de Surinaamse autoriteiten.

Dat de inlichtingendiensten al enige tijd alert waren in verband met de dreiging, blijkt uit het feit dat de Surinaamse luchthavenautoriteiten vorige week via de radio bekendmaakten dat vluchten naar Amerika extra gecontroleerd zouden worden.

(ANP)