Buitenland

‘Trouwen met je verkrachter’ geen uitweg meer voor Jordaanse verkrachters

01-08-2017 14:42

Verkrachters kunnen in Jordanië niet meer wegkomen met hun daden door met hun slachtoffers te trouwen. Het artikel in de wet die dit mogelijk maakte is door het parlement weggestemd, meldden actievoerders dinsdag tegen Reuters. Het is een week nadat ook Tunesië een dergelijke wet heeft geschrapt.

Suad Abu-Dayyeh van Equality Now, noemt het “een historische overwinning en een belangrijke stap in de richting van het strafbaar maken van seksueel geweld”. Dergelijke wetten zorgen er volgens de activisten voor dat vrouwen levenslang veroordeeld zijn tot huiselijk en seksueel geweld.

Jordaanse parlementariër Wafa Bani Mustafa, die campagne heeft gevoerd tegen het wetsartikel, zegt dat ouders vaak instemmen met dergelijke huwelijken om “familieschaamte” te beperken. “Geen enkele vrouw zou cadeau gedaan mogen worden aan haar verkrachter”, aldus de politica.

In Libanon wordt nu ook campagne tegen een soortgelijke wet gevoerd. Op reclameborden zijn vrouwen in bebloede trouwjurken te zien met het onderschrift “huwelijk verbergt verkrachting niet”.

Andere landen waar volgens Equality Now ‘trouw met verkrachter’ bestaat zijn onder meer Bahrein, Koeweit, Syrië, Filipijnen, Tadzjikistan en Palestina.

(ANP)