Buitenland

Trump zet handtekening onder nieuwe sancties tegen Rusland

02-08-2017 16:54

De Amerikaanse president Trump heeft woensdag zijn handtekening gezet onder wetgeving voor nieuwe sancties tegen Rusland. Het Witte Huis heeft dit laten weten.

Trump is naar verluidt zelf geen voorstander van de sanctiemaatregelen, maar een grote meerderheid van het Congres kwam toch met een nieuw pakket sancties. Het Congres verbiedt met de wetgeving bovendien dat Trump de sancties intrekt of verzacht. Daar is eerst toestemming van de volksvertegenwoordigers voor nodig.

Verkiezingsstrijd in de VS

Het is volgens waarnemers een bittere pil voor Trump dat een van de eerste belangrijke wetsvoorstellen die hij op zijn bureau krijgt, wetgeving is die hij eigenlijk niet wil.

Maar een grote meerderheid van de Congresleden denkt dat Rusland zich vorig jaar heeft gemengd in de verkiezingsstrijd in de VS en vindt dat Rusland zich schuldig maakt aan agressie in Oekraïne en in Syrië. De wetgeving bevat ook meer sancties tegen Iran en Noord-Korea.

Washington heeft geen overleg met de EU over de jongste sanctiemaatregelen gevoerd. De sancties die zich onder meer richten op de Russische energiesector en financiering van projecten in Rusland zouden ook Europese bedrijven treffen. De Duitse minister van Economie en Energie, Brigitte Zypries, eiste begin deze week snel stappen van de Europese Unie tegen het Amerikaanse sanctiebeleid.

(ANP)